A bécsi magyarok ünnepi megemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2016. október 23-án, vasárnap este hét órakor kortanúkkal folytatott kerekasztal beszélgetéssel és táncszínházi előadással folytatódott a bécsi magyarok ünnepi megemlékezése a Theater Akzentben. A rendezvényt a bécsi Magyar Nagykövetség, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb valamint az „Europa”-Club közösen szervezte.
Dr. Perényi János Magyarország Ausztriába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete beszédet tartTörök Marika, Szőke – Dénes Róbert, Zsuffa Tünde írónő, Csernay Jenő, Fáy Jenő, Schermann Rudolf, Dr. Smukk AndrásBécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb táncszínházi előadásaBécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb táncszínházi előadása

Az előadáson való részvétel előzetes regisztrációhoz volt kötve – már napokkal a rendezvény előtt elfogytak a helyek, így nem meglepő, hogy 2016. október 23–án, vasárnap este hét órára megtelt a Theater Akzent nézőtere.

Dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd felkérte Dr. Perényi Jánost, Magyarország nagykövetét ünnepi beszéde megtartására. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az ’56-ban történtek nemcsak hazánk életében indítottak el jelentős változást, hanem világtörténelmi szempontból is számottevőek voltak. Kiemelte, hogy rengeteg párhuzam fedezhető fel az 1848-as valamint az 1956-os események között, és hogy számára 1956 a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye ezért, valamint azért, mert ezt ő maga is átélte.

A nagykövet beszéde után Zsuffa Tünde írónő beszélgetett az ’56-os forradalom „élő fáklyáival”: Fáy Jenővel, Csernay Jenővel, Schermann Rudolffal, Szőke-Dénes Róberttel és Török Marikával.

Fáy Jenő mesélt először arról, hogyan élte meg az ’56-os eseményeket. Ő akkor 17 éves volt, és a keleti pályaudvari postára igyekezett egy csomaggal, amikor gyülekezni kezdtek az emberek. Mire visszafelé jött, már több százan voltak, és egyre hangosabb volt a skandálásuk: „Döntsük le a Sztálin szobrot!”. Fáy Jenő csatlakozott hozzájuk, és jelen volt annál a pillanatnál, amikor a nyolc méteres szobor ledőlt. Azt mondta, ahhoz hasonló eufórikus hangulatot soha nem érzett azóta sem.

Csernay Jenő 21 évesen került az események sűrűjébe, katonaként. A Rádió épületénél teljesített szolgálatot, és az ÁVO-s őrnagy hiába kérte tőle és társaitól az éles töltényeket ahhoz, hogy a tömegbe lőhessenek, inkább eldugták. Majd kaotikus lövöldözés kezdődött (mindkét részről), az ÁVO-s őrnagyot lábon lőtték. A kiskatonák a környező házakba menekültek, majd másnap visszamentek a laktanyába.

Schermann Rudolf kispap volt az ’56-os események alatt, aki – miután a forradalom kitört – sorba járta az iskolákat, hogy keresztre cserélje a vörös csillagokat... 24 évesen ment Ausztriába, ahol mindent megtett azért, hogy a kiérkező menekültek beilleszkedését segítse. Szőke-Dénes Róbert a forradalom utáni időszakról beszélt, arról, hogy az Ausztriában megalakuló ifjúsági szervezet (MEFESZ) szervezési titkáraként azért dolgozott a társaival együtt, hogy lakást, ösztöndíjat, tanulási lehetőséget kapjanak azok, akik Magyarországról Ausztriába menekültek a forradalom miatt.

Török Marika népmesei hőséről, saját férjéről mesélt, aki egy hónappal azután, hogy sikerült elhagynia az országot, újra visszatért az éj leple alatt, hogy magával vigye a családját. Hat és kilenc éves gyermekeikkel négy órát gyalogoltak a sötét erdőben a határig, elkerülve a csapdákat, alvó határőröket és telepített aknákat, míg szerencsésen megérkeztek választott hazájukba.

A kerekasztal beszélgetést követő szünet után a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb táncszínházi előadása következett. A megrázó képsorokkal, korhű kellékekkel, élőzenével és narrációval színesített táncok egy korszak jellegzetességeit mutatták be az ’56-os eseményektől kezdődően. A színvonalas előadás végén a fellépők a nézőkkel közösen elénekelték a Himnuszt.