Balaton, a Riviéra: a Reconnect Hungary adománygyűjtő vacsorája New Yorkban

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz2023 képe
2023. november 4-én a New York-i Főkonzulátus pár óra erejéig a magyar tengerré változott, ugyanis ezúttal a „Balaton, a Riviéra” fantázianévvel rendezte meg éves adománygyűjtő eseményét a Reconnect Hungary program.
Balaton, a Riviéra adománygyűjtő vacsoraBalaton, a Riviéra adománygyűjtő vacsoraBalaton, a Riviéra adománygyűjtő vacsoraBalaton, a Riviéra adománygyűjtő vacsora

Előzetesen több mint százan vettek jegyet, illetve adakoztak a vacsorára, melyet minden évben egy-egy különleges, Magyarországra jellemző tematikával rendeznek meg. Az esemény egyszerre biztosít kitűnő alkalmat arra, hogy a vendégek megismerhessék a Reconnect Hungary program elmúlt egy évét, a jövőbeli terveket, de arra is, hogy egy jó hangulatban, zongoraszó mellett költhessenek el egy kellemes estét kiváló magyar fogások mellett. A koktélórát követően, melyen a Balatonra jellemző koktélokat lehetett elfogyasztani Pásztor István főkonzul köszöntötte a vendégeket, majd Vajtay Gabriella, a Reconnect Hungary program vezetője mutatta be röviden a programot és számolt be az elmúlt egy évről. A program lényege, hogy az Észak-Amerikában élő másod-, harmadgenerációs fiatalok felfedezhessék magyar gyökereiket és minden év nyarán két hétre Magyarországra látogathassanak. Hasonló, úgynevezett birthright programok már régóta léteznek, a leghíresebb talán az izraeli program, így ezek mintájára jött létre 2012-ben a Reconnect Hungary program is. 

A program lelkes támogatói mellett az eseményen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, illetve Ugron Zsolna írónő is. Az írónő egyébként egyik dedikált könyvét is felajánlotta az est folyamán megrendezett árverésen, ahol festmények, Herendi porcelánok és egy magyar tervező által készített táska is kalapács alá került. Az est során tombolajegyeket is lehetett vásárolni, a szerencsések pedig nagy értékű ajándékokra tehetett szert. A befolyt adományokat a program működésére fordítják annak érdekében, hogy évről évre minél több amerikai és kanadai fiatal ismerhesse meg Magyarországot, fedezhesse fel magyar gyökereit.