Bábjáték is fogadta a Mikulást Kelownán

/ Jancsó Antónia /
jancso.antonia képe
December 3-án második alkalommal is megrendezte a Kezes-Lábas programot a magyar óvoda. Ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat azoknak a lelkes szülőknek, akik ezt az eseményt megálmodták és ilyen fantasztikusan kivitelezték.
mikulásmikulásmikulás

A foglalkozások délután 3 órakor kezdődtek, volt megint tánc, kézműves program és meseolvasás is. A magyar iskola diákjai bábelőadással készültek az alkalomra, amit 4 órakor mutattak be.

Az előadás a Mikulásról szólt, a történetet együtt találtuk ki a gyerekekkel, ötleteltünk magyar órán és a legjobb hozzászólásokat csokorba kötve született meg a produkció. A díszletet is együttes erővel készítettük, azért, hogy minél inkább magukénak érezzék az előadást. A bábokat még otthonról hoztam, úgyhogy a szereplők adottak voltak.

Azzal kezdtük, hogy mindenki választott magának egy bábot, majd elnevezte és adott neki egy tulajdonságot. A történet első része az iskolában játszódik: a gyerekek órára sietnek, majd bejön a tanár, viszont Gyurika, a kismajom késik, mint mindig. Éppen ezért az állatok arról tanakodnak, vajon a Mikulás hoz-e neki ajándékot, ha ilyen rossz a magaviselete. A következő jelentben már mindenki otthon várja a Mikulást, aki a jó gyerekeknek sok-sok ajándékot hoz, de Gyurika nem kap mást, csak egy listát azokról a dolgokról, amiken változtatnia kell. De a történetnek ezzel még nincs vége, hiszen másnap, az iskolába a majom nem késve érkezik, megvan a házi feladata, de sír, mert mindenki más csokoládét eszik körülötte, ő pedig nem kapott semmit. Akkor a diákok összebeszélnek és úgy döntenek: mivel a Gyurika viselkedése javulást mutat, megfelezik vele ajándékjaikat, úgyhogy a végén a kis majom is csokit rágcsál. Az előadásban hat gyerek vett részt. Ez volt az első ilyen alkalom, de reményeink szerint nem az utolsó. Ezután minden hónapban szeretnénk bábjátékkal kedveskedni az óvodás korosztálynak.

Az előadást követően a gyerekek, akik addig figyelmesen nézték a bábjátékot, énekkel csalogatták a messziről jött Mikulást, aki erre meg is érkezett. Hatalmas könyvet cipelt a hóna alatt, amiből minden gyerekről olvasott pár kedves szót mindarról, amiért megérdemli az ajándékot. Mindenki figyelt és várt. Miután a könyv összecsukódott, elkezdődött az ajándékok szétosztása a kis krampuszok segítségével. A Magyar Ház megtelt nevetéssel, mosollyal és határtalan jókedvvel. Az eseményt közös vacsorával zártuk. A program ideje alatt ugyanis egy kedves édesanya finom pizzát és ízletes süteményt készített a jelenlévőknek.

Kanadában a Mikulás december 24-én érkezik. Itt magyar Mikulásnak nevezzük a december elején érkezőt és nagy öröm volt látni, milyen sok gyerek eljött erre az alkalomra, hogy együtt várják a „magyar Mikulást”, aki azért létezik, mert a szülők fáradságot nem ismerve dolgoztak az esemény létrejöttén. Ezzel is egy újabb magot ültettünk el, vagy a már meglévőre egy „jó nagy veder vizet öntöttünk”. Büszke vagyok az itteni közösségre és köszönöm!

A bábelőadás a következő itt megtekinthető:

Ezúton is köszönöm Knaitner Lászlónak a felvételt!