Alsósófalváról Chesterbe. Jótékonysági koncert

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda legnagyobb eseményét szervezte és bonyolította le az elmúlt, május 20-21-i hétvégén. Gyermeknap alkalmából nagyszabású jótékonysági koncertet rendeztek, ahol az erdélyi kis faluból, Alsósófalváról érkező gyerekek, a Gyermekláncfű Néptánccsoport adott másfél órás műsort.
Szóló Szőlő Chesteri Tanoda, Gyermeknap, Alsósófalva, vendégfogadásChester, Jótékonysági Koncert, Gyermekláncfű Néptánccsoport, AlsósófalvaChester, Jótékonysági Koncert, AlsósófalvaKirándulás, Chester, Katedrális, adomány

Még februárban született az ötlet, hogy Erdélyből hívjon tanodánk Chesterbe vendégeket egy közös gyermeknapi rendezvényre. A szülőkkel egyeztetve, a részleteket kidolgozva hosszú hónapokon át készültünk az elmúlt három napra. Mivel nagyon rövid időt lehettünk a vendégeinkkel, nagyon sűrűre sikerült a program. A legfontosabb persze a jótékonysági koncert sikeres megrendezése volt, illetve a gyerekek másnapi szórakoztatása városnézéssel, játékkal.

Szombaton, a megérkezésük után egy közös ebéddel, bográcsos gulyással és fánkkal fogadtuk őket. Nagyon fáradt volt a 12 gyermek és a kísérő felnőttek is, hisz Alsósófalváról (Erdély) hajnalban indultak a reptérre. Jóllakottan azután már gyorsan készen álltak a fogadó családok esti programjaira.

Másnap, a jótékonysági koncert napján már korán gyülekeztünk, hogy minden viselet (háromszor öltöztek át a műsor során), frizura, kellék a helyén legyen. Gyors próba után a koncert helyszínére indultunk. Ott fergeteges műsort adott a Gyermekláncfű Néptánccsoport! Figyeltem azt az óriási koncentrálást, egymás segítését a táncokban, ahogy a 10 és 16 év közötti gyerekek a megtanult koreográfiákat előadták. Több évtizeden keresztül, s több táncműfajban is álltam gyerekcsoport élén, mint táncpedagógus, versenyeztünk, bemutatóztunk számtalan alkalommal, s mindig nagy sikerrel. Éreztem, ahogy átjár az az ismerős érzés, hogy a tánccal milyen nagyszerű boldogságot szerezni táncosnak és közönségének. A mi vendégeink itt Chesterben nagyon magas színvonalon tették ezt! Ragyogó arccal, pontos lépésekkel, tiszta énekkel varázsolták el a közönséget. Három ráadást is adtak, végül a közönség állva tapsolva köszönte meg gyönyörű műsorukat! Még több embernek kellett volna látni! Talán jövőre, a Góbéfest vendégei lehetnek majd Manchesterben! 

A koncert után még egy rögtönzött táncházzal forgatták meg a gyerekek a közönséget, majd a gyermeknapi program helyszínére vonultunk. Ott egy jó ebéd után hatalmas ugrálóvár várta a fiatalokat, majd egy ötpróbás játéksort csinálhattak végig, s kipróbálhatták az arcfestést is. A közös vacsora után mindenki a vendéglátójával folytatta a napot.

A hétfő a teljes szórakozás jegyében telt: hajókáztak a Dee folyón, emeletes busszal járták be Chester legnevezetesebb helyszíneit, a katedrális legómakettjének egy kövét nevezték el a Gyermekláncfű Néptánccsoportról, majd mókusokat etettünk egy gyönyörű parkban. Kegyes volt velünk az angliai időjárás is, mert ragyogott a nap végig. Este aztán eljött a búcsú pillanata, a közös vacsora és ajándékok átadása után mindenki a fogadó családjához tért pihenni, s másnap hazarepültek.

Rövid, de nagyon szép élmény volt a három nap mindenkinek! A tárgyi adományok eljuttatása és átadása majd nyáron lesz Alsósófalván.  

Különleges hétvégét éltünk meg együtt, boldog vagyok, hogy mentorom, Kádárné Szász Hilda és a Tanoda szülői csapata segítette megvalósítani azt a februári ötletemet, hogy erdélyi gyerekeket lássunk vendégül Chesterben! A csoport mottója pedig mindent elmond az alsósófalvi gyerekek és vezetőjük, Fülöp Noémi tanító néni életfelfogásáról és művészi alázatáról: "Nálunk még háromszáz éve ugyanaz a dal zengett: várban és kunyhóban. Azóta a vár romba dőlt, ha áll, lakója idegen, vagy hűtlen lett a magyar dalhoz... A kunyhó hű maradt... A mi dolgunk átvenni tőle és tovább ápolni. A tűznek nem szabad kialudnia!" (Kodály Zoltán)