Az 1956-os forradalomra emlékeztek Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Október 20-án nagyszabású megemlékezést tartottak a torontói Magyar Házban. A színvonalas műsorban szavalatokkal, zenével és tánccal elevenítették fel a forradalmi eseményeket.
 Buda-Gödri Olívia szavalMegemlékezés TorontóbanMegemlékezés TorontóbanMegemlékezés a Budapest Parkban

A megemlékezés napja az Ontario-tó partján fekvő Budapest Parkban kezdődött. Itt a torontói magyar szervezetek közösen tartottak megemlékezést, megkoszorúzták a forradalom és szabadságharc emlékművét. Az emlékmű mellett a magyar és kanadai zászlót is felvonták. Pár óra múlva a Magyar Házban folytatódott a megemlékezés. Itt színvonalas műsorral idézték meg a kanadai magyar fiatalok a forradalom korát. A Kodály Néptáncegyüttes kifejezetten a forradalomra emlékező előadást mutatott be Lukács László koreográfiájában, a "Tartsd magad, nemzetem" című műsor nagy sikert aratott.  A megemlékezésen a Szent Erzsébet Iskola diákjai versekkel és ötletes, 56-os kvízműsorral aktivizálták a közönséget. A Scola Cantorum kórus dalokkal, Teleki Gergő KCSP ösztöndíjas pedig zongorajátékkal színesítette a műsort.

A megemlékezés részeként harmincheten tették le az állampolgársági esküt, ezzel hivatalosan is a magyar állampolgárrá váltak. Őket Palkovits Valér főkonzul és Takács Szabolcs miniszteri biztos köszöntötték. 

A megemlékezésen részt vettek egykori ötvenhatosok is, közülük Kulcsár Ervin mondta el személyes visszaemlékezéseit, történeteit – így még közelebb hozva a közönséghez a pesti srácokat. Az ünnepély díszvendége volt Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Puskás ügyekért felelős nagykövet, valamint Takács Szabolcs miniszteri biztos. A megemlékezésen továbbá beszédet mondott Boda-Lázár Judith, a torontói Magyar Ház elnöke valamint Balla Sándor a KMKT elnökhelyettese. 

A megemlékezés október 23-án folytatódik, ekkor – immár hagyományosan – ünnepélyesen felvonják a magyar zászlót a Városháza előtti téren.