Miért tanulnak magyarul?

/ Mózesné Püski Zsuzsanna /
mozesne.puski.zsuzsanna képe
A magyar nyelvet nagyon nehéz megtanulni... És mi az, ami ennél is nehezebb? Most már tudom: megtanítani. A Córdobai Magyar Kör Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasaként nagyrészt magyartanítással foglalkozom, ami életem egyik legszebb kihívása. Jó érzés egy olyan nyelvet átadni, amit mindig is csodáltam. Látni a diákok fejlődését, sikereiket. Azt is érdekes megtapasztalni, hogy mi megy kicsit nehezebben és mi megy kicsit könnyebben a magyar nyelv tanulása közben a spanyol anyanyelvűek számára. De a legjobb érzés látni örömüket, ahogy felismernek egy-egy szót, kifejezést, amit a nagyszüleiktől, szüleiktől hallottak és látni, hogy így egyre közelebb kerülnek őseik kultúrájához.

Másik nagy örömöm, hogy a córdobai magyarok közül egyre többen jelentkeznek az órákra, így mostanában hetente új kis csoport indul. Szeretem az első órán megkérdezni, hogy miért kezdték el ezt a köztudottan nehéz nyelvet. Természetesen a legtöbben saját családjukhoz akarnak közelebb kerülni, szeretnék megérteni szüleiket, nagyszüleiket, amikor magyarul beszélnek. Nagyon szeretem, amikor a tanítványaim erről mesélnek, mert jó hallani, hogy mennyire fontosnak tartják megismerni gyökereiket.

„Mi motivál? A gyökereim, a nagyszüleim iránt érzett szeretet, akik bár sajnos már nincsenek velem, de ezáltal közelebb érezhetem magamhoz őket.” (Csáky Constanza)