Farsangi vigadalom a Zsigmond Király Magyar Iskolában

/ Boldizsár Zsófia Ágnes /
boldizsar.zsofia.agnes képe
Február 8-án eljött a várva várt pillanat, amikor mindenki magára ölthette jelmezét. Volt, aki már a délelőtti tanításon is „átalakulva” vett részt, és voltak akik az ebédszünetet követő mulatságra öltötték fel maskarájukat.
Cserkész sorjáték a Zsigmond Király Magyar Iskolában Jelmezverseny a Zsigmond Király Magyar IskolábanFarsang a Zsigmond Király Magyar IskolábanFarsangi csoportkép

Az magyar írás-olvasás, történelem, földrajz órák mellett ezen a tanítási napon is minden osztály különleges zeneórákon vehetett részt. Szűcs Fruzsina, a The Royal Northern College of Music hallgatója második szakmai gyakorlati tanítási napját töltötte nálunk. A gyerekek számára kreatív, szórakoztató és korszerű módszerekkel hozta közelebb a magyar költészetet és prózát, valamint klasszikus zenét. Papírra vetették a Fruzsina által zongorázott muzsikával kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat rajz és festmény formájában, magyar költeményeket olvashattak fel egymásnak, sőt, megalkothatták saját meséjüket is.

A tanulást követően mindenki megebédelt, ám ekkor már érezni lehetett a levegőben, hogy közeledünk a délutáni mulatsághoz. Szöcs László cserkészvezető és Lengyel Bálint cserkész tiszt is megtisztelt minket jelenlétükkel. Távolról érkeztek tájékoztató szülői értekezletet tartani, de még ezelőtt játékos cserkész sorversenyeket szerveztek a gyerkőcök számára, ami csak fokozta a pezsgő, jó hangulatot.

A délután folytatásában néphagyományunknak megfelelően a gyerek kiszebabát készítettek rongyokból és egy seprűnyélből.  A telet búcsúztató versike ismételgetésével rituálisan elégettük és vízbe fojtottuk őt, természetesen jelképes formában.

Mi is a farsang legfontosabb eleme? A jelmezversen! A gyerekek egyesével vagy párokban járultak a zsűri színe elé, bemutatva jelmezüket, karakterüket. Kikkel futottam össze ezen a szombaton? Rubik-kockával, Ludas Matyival és a ludacskájával, Petőfi Sándorral, vadásszal, huszárral, Túró Rudival, hercegnőkkel és tündér kisasszonyokkal. A zsűri tagoknak nagyon nehéz dolguk volt.

Korosztályonként három helyezett tért haza ajándékokkal, de bátran állítható, hogy az egész nap mindannyiunk számára önmagában is elég örömöt adott!