"Benne van a véremben!" - Kalocsai, matyó, beregi... motívumok Buenos Airesben

INTERJÚ JESZENSZKY-BÖHM ZSUZSANNÁVAL

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe
Az interjú előtt Zsuról csak nagyon keveset tudtam. Láttam Regös próbákon még márciusban, tudtam, hogy foglalkozik tilinkós gyerekekkel, táncol Zóka (Zólyomi Kati) ZSÉJE néptáncegyüttesében és a közösségi médiában megosztott csodás gyöngy alkotásai mindig felkeltették a figyelmemet. Szerettem volna Zsut közelebbről is megismerni.
Zsu és Zólyomi Kati népviseletbenZsu a Regös NéptáncegyüttesseltáncpróbánZsu alkotásai

 

Mesélsz egy kicsit a családodról?

Anyukám és apukám Magyarországon születtek. Anyukám, Mária Barczikay Újfehértó faluban született, de Nyíregyházán lakott. A teljes neve Mária Széréna Borbála Barczikay — itt rövidítették. A családjának van címere. 1957-ben érkezett Argentínába az édesanyjával és itt, 12 éves korában ismerte meg az apukáját és a testvéreit, mivel ők már 1948-ban Argentínába jöttek. 1944 végén együtt tervezte a család az utazást, de egy véletlen folytán elkerülték egymást, így nagymamám anyukámmal állapotosan Magyarországon maradt; 1956-ig kellett várniuk az utazási engedélyre.

Apukám, Jeszenszky-Böhm Attila, Budapesten született. A teljes neve Kis Jeszeni Jeszenszky–Böhm — itt rövidítették. 1957-ben érkezett Argentínába, 17 éves korában.

Mivel foglalkozol a hétköznapokban?

Jelenleg gyöngyfűzéssel foglalkozom. Nemrég fejeztem be a vámügyintéző tanulmányaimat. Argentin néptáncot is táncoltam, a Nemzeti Művészeti Egyetemen pedig néprajzot tanultam.

Milyen szerepet tölt be az életedben a hagyományőrzés?

A hagyományőrzés nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Nagyon fontosnak tartom fenntartani, ápolni a magyar kultúrát, nem csak saját magamnak, hanem másoknak is átadni a szeretetét. Legyen az tánc, zene, kézművesség... arra törekszem, hogy megmutassam és megtartsam a kincseinket! Benne van a véremben!

Mióta néptáncolsz?

11 éves koromban kezdtem. 1995-ben volt az ötödik Dél-amerikai Magyar Néptánctalálkozó, ahol a nővérem fellépését megnéztem. Annyira megtetszett, hogy elmentem arra a szimpóziumra, amit a Hungáriában tartottak és végigtáncoltam. Ott tanultam először táncolni.

A tánc hatására kezdtél gyöngyöt fűzni?

Igen. Igazából mindig szerettem gyöngyöt fűzni, csak kiskoromban nem nagyon volt türelmem hozzá. De a néptánchoz kellett a kaláris, a hajcsat stb. Akkor nekiláttam elkészíteni ezeket és megtetszett a gyöngyfűzés. Nyakláncokkal kezdtem. 2017-2018-ban sárközi kalárisokat készítettem a tizennegyedik Dél-amerikai Magyar Néptánctalálkozóra a Kolomp Együttes fellépésére. Most, a karantén idején kezdtem karkötőket is csinálni.

Hol, kitől tanultad a gyöngyfűzést? Honnan inspirálódsz?

A gyöngyfűzést magamtól kezdtem el. Sok YouTube videót megnéztem a technika elsajátítása végett. Sok-sok képet töltöttem le már kész, főleg magyar mintás gyöngy ékszerekről. A könnyebbekkel kezdtem; magyar címer, kokárda, nyakláncok, karkötők. Az első mintákat az internetről választottam, majd mindig egy kicsit változtattam rajtuk. Elkezdtem saját mintákat is csinálni. Keresztszemes mintákat is nézegettem. Mára 22 saját mintám van a tervezőfüzetemben — már mindegyik ékszereken is visszaköszön. Még sok motívumtervem van. Emellett karkötőket is hímzek.

Milyen motívumokat használsz?

Kalocsai, matyó, beregi, kalotaszegi, régi magyar hímzések, hímzett kendők motívumait…

Kik hordják az alkotásaidat?

Eddig leginkább a magyar kolónia tagjai, de a termékeim mindenki számára elérhetőek. Karantén idején sajnos nagyon nehéz eljuttatni az alkotásaimat a potenciális vásárlókhoz.

Melyek a kedvenc alkotásaid?

Nagyon nehéz lenne egy kedvencet választani; mindegyik nagyon szép. Talán a sárközi kaláris, amit ajándékba küldtem Magyarországra az unokahúgomnak, és ez a kék karkötő állnak a legközelebb a szívemhez.