Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes

Bobár Zoltán (2016)
Bobár Zoltán (2016)
Horváth Balázs (2017)
Horváth Balázs (2017)
Oberhofer Előd Csenger (2018)
Oberhofer Előd Csenger (2018)
Szalóki Petra (2018, 2019)
Szalóki Petra (2018, 2019)
Mészáros Béla (2019)
Mészáros Béla (2019)
Takács István (2019)
Takács István (2019)

A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport Melbourne-ben, Ausztrália Viktóriai államában működik. Neve a Gyöngyösbokréta néptánc mozgalomból ered. Csoportunk amatőr néptánc kedvelőkből áll, akik szabadidejükben továbbképzéssel, tanulással ápolják népi hagyományainkat. A csoport szerda esténként a Magyar Központ Ifjúsági termében, az azt követő napon, csütörtökön pedig a Református egyház Bocskai termében tart táncpróbát. Csoportunkban nincs meghatározott korhatár. Mindenkit szeretettel várunk, akár tanulni akar, akár tudását továbbfejleszteni vagy csak hagyományait megőrizni szeretné. Csoportunk vezetői Sinka Imre és Mária Judit Huszár.

 

Rendszeresen fellépünk a helyi és multikulturális fesztiválokon, a magyar éttermekben, a magyar központ rendezvényein, és a Hervey Bay magyar lakossága is vendégül látott már minket három napos fesztiváljukon.

Az Ausztráliában élő magyar regionális csoportok már évtizedek óta rendeznek Néptánc és Zene táborokat. 2013 végén A Melbourne-i Gyöngyösborkréta vállalta ezt a rendezvényt. A várostól 70 km-re, a tengerparton lévő Lord Somers táborba Ausztrália összes városából eljöttek a magyar kultúra és néptánc rajongói.

Idén február elején csoportunk gulyás és halászlé versenyt rendezett. A Magyar központ és a Szent István templom előtti ligetben a templomból kijövő híveket tűzön készült bográcsos ételek várták, szórakoztatásul zenekarunk a Micsoduck, Pityu és Ági majd a budapesti operett primadonnája,Szeredy Krisztina is fellépett. Nem sokkal később a VMT (Viktóriai Magyar Tanács) pikniket rendezett, amelyből - akárcsak az azt követő Erdélyi piknikből – kivettük részünket. Pár hónappal később a Canberrai tánctáborban mentünk.

Szükségesnek láttuk egy magyar népzene együttes alapítását is, amely a hagyományokat továbbfejlesztené és kultúránk megőrzését segítené. Jelenleg együttesünk moldvai hangszereléssel rendelkezik, a tavalyi KCSP ösztöndíjas segítségével egy Moldvai táncsorozatot tanultunk meg. A Micsoduck zenekar tagjai főleg itt született magyar szülők gyermekei, de vannak köztük ausztrál és Svájcban született nem magyar zenészek is.

Az elmúlt negyed évszázad alatt egyesületünk már több mint 150 gyermekeknek segített kultúránk elsajátításában. Ez év elején a szülők kérésére 2 gyermekcsoportot is indítottunk, az Aprógyöngyök és a Kisbokréta nevű csoportot.

Idei és jövő évi fellépéseink segítésére a Kőrösi Csoma Program keretében nagyon várjuk azt a zenetanárt, aki ittléte alatt más hangszerelésre fogja zenekarunkat beállítani.

Elérhetőségeink:

http://gyongyosbokretamel.wix.com/gyongyosbokreta-melb#!links/cifb

email:gyongyosbokreta.melbourne@gmail.com

https://www.facebook.com/gyongyosmelbourne/