Nemzeti ünnep Madridban

Lenyűgöző klasszikus zenei koncert a magyar nemzeti ünnep tiszteletére

/ Soósné Kustán Katalin Éva /
soosne.kustan.katalin.eva képe
2024. október 23-án 19:00 órakor különleges zenei élmény várta az érdeklődőket egy klasszikus zenei koncert keretében, amelyet a Magyar Nagykövetség szervezett a nemzeti ünnep alkalmából.
Ünnepi koncertKözös kép a szervezökkel és a zenészekkel

 

Az este fellépői között a Virtuózok magyar televíziós tehetségkutató műsor kiemelkedő szereplői kaptak helyet, így a közönség egy valóban világszínvonalú előadást élvezhetett. A koncertet Balázs Elemér, Junior Prima díjas zongoraművész nyitotta meg. Az előadó szenvedélyes játéka már az első pillanatokban magával ragadta a hallgatóságot.

Ezt követően a klarinétvirtuóz Lugosi Ali lépett a színpadra, akinek művészete már világszerte ismert. A londoni „Grand Virtuoso” versenyen elnyert első díj és a 17. Oszakai Zenei Világverseny Grand Prix elismerése egyaránt fémjelzi tehetségét. Előadása az este során lenyűgöző volt, hiszen a közönség érzelmeit mélyen megérintette.

Az est kiemelkedő produkciója Lugosi Ali és Balázs Elemér közös fellépése volt, amely során a klarinét és a zongora közti harmonikus összhangot mutatták be.

Mondok Yvette szopránénekesnő is a színpadra lépett, akinek karrierje a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanári tevékenysége mellett színpadi jelenléte révén is kiemelkedő. Puccini, Bartók és Kodály műveit adta elő olyan érzékenységgel és eleganciával, amely a közönséget pillanatok alatt elvarázsolta. Leginkább talán azzal nyerte meg a nézők szívét, hogy a közönség soraiban is énekelt, bevonva a jelenlévő urakat a produkciójába. Az est programja változatos volt, a művészek különleges műsorral készültek. Bartók, Kodály, Piazzolla és Brahms művei is helyet kaptak.

A nézőtér magyar és spanyol szavakkal volt teli, de amint a művészek a színpadra léptek, teljes csend uralkodott. Az ötvenperces koncert szinte elrepült, hiszen az előadók szívvel-lélekkel játszották a klasszikus remekműveket. A közönség vastapssal fejezte ki elismerését, többször is visszatapsolva a művészeket.

Ez a felejthetetlen este méltó tisztelgés volt a magyar nemzeti ünnep előtt, és egy újabb bizonyíték arra, hogy a klasszikus zene képes összekötni a kultúrákat és a nemzeteket.