Ismét lehetőség nyílt a magyar nyelv tanulására Banja Lukában

/ Rontó Martin /
ronto.martin képe
2024. október 1-jével kezdetét vette Banja Lukában a magyar nyelv oktatása. Az eseményről a helyi Tv-is tudósított. Rövid interjút adott az RTRS csatornának Milivojević Irén a Banja Luka-i "Magyar Szó" Egyesület elnök asszonya és Rontó Martin a KCSP ösztöndíjasa.
CsoportképInterjú Rontó MartinnalInterjú Milivojević IrénnelCsoportkép

2024. október 1-jén újból lehetőség nyílt a magyar nyelv megismerésére és tanulására. Az esemény megnyitóján jelen volt az RTRS stábja is, aki rövid interjút készített a Banja Luka-i "Magyar Szó" Egyesületének elnök asszonyával, Milivojević Irénnel. Az interjúban az egyesület vezetője kiemelte, hogy hatalmas segítséget jelent a közösség számára, hogy lehetőség van újból magyar nyelven tanulni. Az interjúban kiemelte, hogy ez a tizedik alkalom, hogy a magyar kormány, valamint a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság segítséget nyújt a határon túli magyar diaszpórák számára. Minden közösségnek más és más segítségre van szükségük, a Banja Luka-i magyaroknak egy nyelvtanárra volt szükségük, hogy a korábban ideköltözött magyarok ismét feleleveníthessék ismereteiket, az újonnan érkezettek pedig megismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel. Az elnök asszony kiemelte, hogy a magyar nyelvoktatás kezdetben a Petőfi Sándor Program keretei között valósult meg, mára azonban a Kőrösi Csoma Sándor Program küldöttjei vették át ezt a feladatot. Végül pedig megjegyezte, hogy az ösztöndíjasok feladata nem merül ki a nyelvoktatásban, hanem aktívan részt vesznek a közösség életében és a programszervezésekben. 

Ebben az évben a magyar nyelv órát Rontó Martin a KCSP ösztöndíjasa vette át. Rövid interjúban kitért arra, hogy ez egy nagyon nagy lehetőség a diaszpórában élő magyarok számára, hiszen lehetőség adódik arra, hogy elsajátítsák a magyar nyelvtant. Sok család vegyes házasságokban él, és habár otthon magyarul beszélnek, nem biztos, hogy az írás- és olvasáskészségeit megfelelően ismerik. A nyelvórák heti több alkalommal is várja az odaérkező részvevőket. Az alapoktól kezdve mindenki el tudja sajátítani a nyelvi ismereteket. Az órák létszáma a csoport nagyságától és a csoport szintjétől függ. Azok, akik korábban tanultak magyarul egy másik szintről tudnak kezdeni. A magyarórákon túl, lehetőség nyílik megismerkedni a magyar történelmünkkel, hagyományainkkal és szokásainkkal.

A jelenlévőkkel folytatott beszélgetések során megfigyelhető volt, hogy miként keveredtek a magyar szokások az itt élő népek hagyományaival. A magyar névnapi szokások továbbra is megmaradtak a szerb családi ünnep mellett, ez az úgynevezett szlava/слава. A magyar receptek generációkon át öröklődtek, csak úgy, mint nemzeti ünnepeink és szokásaink egy része.