Október 12. Spanyolország Nemzeti Ünnepe és a Pilar-nap ünneplése Madridban

A spanyol és a magyar gasztronómia találkozása is emlékezetessé tette a Barrio del Pilar ünnepségeit.

/ Soósné Kustán Katalin Éva /
soosne.kustan.katalin.eva képe
Október 12-e, más néven a Spanyol Nemzeti Ünnep (Fiesta Nacional de España), az ország legjelentősebb nemzeti ünnepe, ehhez kapcsolódó érdekességeket szeretnék megosztani.
Kürtöskalács árus bódé Az ünnepeket lezáró tüzijátékColombus emlékmü Madridban

Október 12-én Kolumbusz Kristóf 1492-es amerikai partraszállásának évfordulóját ünnepli. Ezen a napon Spanyolország kulturális örökségét, nemzeti egységét és történelmi jelentőségét méltatják, és országszerte különféle rendezvényekkel emlékeznek meg róla. Madridban, a fővárosban egy nagyszabású katonai parádé, hivatalos ünnepségek és közösségi események zajlanak, amelyeken a spanyol királyi család és politikai vezetők is részt vesznek.

Október 12-én nemcsak a nemzeti ünnepet tartják, hanem ekkor ünneplik Pilar napját is, amely Spanyolországban jelentős vallási és kulturális esemény. A Pilar név a Nuestra Señora del Pilar-ra (Pilar Szűzanya) utal, akit Spanyolország védőszentjeként tisztelnek. A legenda szerint Szűz Mária megjelent Szent Jakab apostolnak Zaragoza városában, egy oszlop (spanyolul pilar) tetején állva, és megáldotta a keresztény hit terjedését az Ibériai-félszigeten. A Fiestas del Pilar különösen Zaragoza városában kiemelkedő, de az egész országban ünneplik, ahol a vallási események és közösségi rendezvények központi szerepet kapnak.

Madrid egyik kerülete a Barrio del Pilar, szintén ezen a napon tartja saját ünnepségeit, amelyek egybeesnek a nemzeti ünneppel. Itt minden évben megrendezik a feriát, amely egy színes kirakodóvásárt és forgatagot foglal magába, koncertekkel és különféle kulturális programokkal. Ez az ünnep különösen fontos a kerület lakói számára, hiszen ilyenkor a közösség összegyűlik, hogy együtt ünnepeljen, és élvezze a helyi eseményeket.
Az idei feria különlegessége volt, hogy kürtőskalácsot is árultak, ami nagy meglepetésként szolgált a látogatóknak. A kürtőskalácsra a közösségi oldalakon hívtam fel a figyelmet, és nagyon jó érzés volt, hogy sokan visszajeleztek, hogy ennek a megosztásnak köszönhetően elmentek kürtőskalácsot vásárolni. Ez a magyar különlegesség a spanyolok számára is újdonság volt, és a vásár egyik nagy kedvencévé vált, ahogy a helyi magyarok és én is láttam, valóban hosszú sor állt a sátor előtt.
A feria zárásaként tűzijáték is megrendezésre került, amely fényes és látványos befejezést adott az eseménynek, amelyet volt szerencsém közvetlen közelről élvezni.