Londoni szüreti bál és nemzetek miséje az évforduló jegyében

/ Bulátkó Irén Lilla /
bulatko.iren.lilla képe
A londoni magyarok egyik meghatározó egyesülete az ARKME, különleges eseményekkel emlékezett meg a hagyományairól, a keresztény értékeiről és a kultúrájáról 2024. szeptember végén. A rendezvények azért is voltak jelentősek idén, mert az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME), a fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte.
Szüreti BálSzüreti BálNemzetek MiséjeNemzetek Miséje

A londoni Szent István Házban megrendezett hagyományos szüreti bál fontos szerepet játszik a diaszpórában élő magyarok közösségi életében. Az ünneplés remek alkalmat biztosít, hogy generációk találkozzanak, beszélgessenek és ápolják a közösségi kapcsolatokat a fiatalabbak megszólításával. A vidám hangulatú bálon a vendég fellépő magyar néptáncosok (a londoni Hunique Táncegyüttes) tradicionális viseletben léptek fel és ünnepelték a szüreti hagyományokat.

Az ARKME által szervezett rendezvények, mint például a szüreti bál is kiemelt szerepet töltenek be a távolba szakadt magyarok összetartásában, a hagyományok ápolásában és a magyar kultúra megőrzésében. A katolikus lelkészséggel karöltve, a keresztény hit és a nemzeti értékek mentén erősítik meg a közösség identitását.

Szintén szeptember utolsó szombatjára esett az angliai magyar diaszpóra egy másik jelentős eseménye: London legnagyobb római katolikus templomában, a Westminster Székesegyházban tartott Nemzetek Miséje. Az elvándorlók és menekültek világnapja alkalmából több mint negyven nemzetiségi lelkészség vett részt, köztük a magyar katolikusok is.

A Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség és a Skóciai Szent Margit zászlaja alatt gyűltek össze a magyar hívek. Dr. Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete a különböző nyelveken elhangzó olvasmányok közül az elsőt magyar és angol nyelven olvasta fel, ezzel is erősítve a magyar jelenlétet.

A keresztény egység fontosságát hangsúlyozva a szentmisét Vincent Nichols bíboros, a westminsteri római katolikus egyházmegye érseke celebrálta, aki mellett segédkezett többek között  Csicsó János atya, az Angliai Magyar Római Katolikus Lelkészség főlelkésze. A diaszpórában élők számára ez az alkalom különösen jelentős, hiszen az összetartás és az egymás iránti felelősségvállalás üzenetét is hordozza.

Ezek az események, akár kulturális, akár vallási természetűek, előmozdítják a londoni magyar közösség fejlődését. A szüreti bál, a szentmise és az egyesület 70. évfordulójának ünneplése mind hozzájárulnak, hogy ez a kis magyar egyesület megőrizze és továbbadja őseink hitét, a magyar hagyományokat és kultúránkat. Ezek az alkalmak az összetartozás érzését erősítik bennünk, ahol a múlt emlékei és a jövő lehetőségei találkoznak.