Szüreti készülődés és őszi foglalkozások a Basingstoke-i Magyar Közösségi Iskolában

/ Juhász Robin /
juhasz.robin képe
Szüret nélkül nincs ősz! – mondja egy helyi magyar az angliai Basingstoke utcáján. Az utcáról az iskolai épületbe belépve látszik, hogy az őszhöz kötődő foglalkozások mellett a Basingstoke-i Magyar Közösségi Iskolában szorgosan készülődnek az október 27-én esedékes szüreti bálra.
Egy saját mozdulat kitalálása a bemutatkozó játék soránŐszhöz és a szürethez kötődő kártyajáték játszásaA gyermekek kedvenc őszi tevékenységeit ábrázoló "szőlőfürt"A másik ösztöndíjas, Bogi által tartott izgalmas néptáncos foglalkozás

Foglalkozások színes palettája várja a Basingstoke-i Magyar Közösségi Iskolába érkezőket a kéthetente benépesülő hétvégi iskolában. A mostani alkalom különlegességét az adja, hogy a szüret ideje közeledik. A többek között diavetítést és könyvolvasást is alkalmazó babacsoport mellett működő „nagyok” csoportjának lehetősége van kézműveskedésre (például egy őszi, szalagokkal ellátott madárijesztő gyártására), a Rumini című könyvsorozat bővebb megismerésére a könyvklubban, de a program elmaradhatatlan része a mozgalmas néptánc és a magyar nyelv- és kultúrát bemutató Balassi-füzetek részletekben történő feldolgozása is. A mostani alkalommal a néptáncos foglalkozáson fergeteges hangulat közben tanulhatták a fiatalok a somogyi kanásztáncot. Én a magyar nyelvre épülő, interaktív jellegű írás-olvasás foglalkozással fejlesztem a gyerekek képességeit. Kifejezetten ügyelek a Howard Gardner nevéhez kapcsolódó többféle intelligenciaterület elméletének alkalmazására, azaz a „tanóra” alatt az írás és olvasás mellett mozgásos-, beszéd-, rajzoláshoz kötődő, illetve a zenei- és a természeti intelligencia is helyet kap.

Az általam tartott foglalkozáson a mozgással és kacagással teli bemutatkozó játékok után egy szüreti témájú, egyszerű, saját gyártású kártyajáték következett, amely szókincs bővítésre, illetve beszéd- és olvasásgyakorlásra is alkalmas. Ehhez kapcsolódóan rengeteg őszhöz és szürethez kötődő szó felmerült, például a puttony, a csősz, a tökfaragás, a boszorkány, a gyertyagyújtás (Mindenszentek körül és a borospincékben), de hangsúlyos volt a „must” is, hiszen ez az angol nyelvben egészen mást jelent, és a kiejtése is teljesen eltér a magyar musttól, azaz a frissen préselt szőlőlétől; a bor alapanyagától. A gyerekek kedvenc őszi tevékenységeinek papírból készült szőlőszemekre történő lerajzolása is jól bemutatja, hogy mennyire izgalmas tud lenni ez az évszak.

Nem véletlen a szüreti tematika, hiszen 2024. október 27-én, 13:30-tól lesz a Basingstoke-i Magyar Közösségi Iskola szüreti mulatsága. A rendezvényen interaktív előadást tart az elismert hangszerkészítő, Kovács Gábor muzsikus, majd Lajkóné Ambrus Mónika vezetésével táncházi foglalkozás lesz kicsiknek és nagyoknak. A nap zárásaként a Fülei család együttese fogja biztosítani a jó hangulatot erdélyi lakodalmas zenéjükkel. A gyerekekre is gondoltak a szervezők: lehetőség lesz szőlőszüretelésre, szőlőtaposásra, mustkészítésre, illetve szüreti témájú kézműves foglalkozáson való részvételre is. Még több információ elérhető a szüreti mulatságról ezen a Facebook linken: https://fb.me/e/50xRmreUx