Állatok világnapja

Madrid állati szimbólumai: A gato és a medve története

/ Soósné Kustán Katalin Éva /
soosne.kustan.katalin.eva képe
Október 4-én világszerte ünneplik az Állatok Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az állatok és a természet védelmére. Madrid városa különösen figyelemre méltó ezen a napon, hiszen két legismertebb szimbóluma is állatokhoz kötődik: a macska (gato) és a medve (oso), melyek a város történelmét, örökségét és kulturális identitását is tükrözik.
El GatoEl Oso y el madroñoMadrid címere

Nézzük, honnan erednek ezek az ikonikus szimbólumok, és milyen jelentőséggel bírnak:

A madridi „gato” elnevezés eredete:

Madrid lakóira használt „gato” (macska) becenév egy évszázados történelmi eseményhez kapcsolódik, amely visszavezet a város meghódításának idejéhez. A 11. században, Madrid visszafoglalásakor a keresztény seregek próbálták visszaszerezni a területet a móroktól. A legenda szerint egy bátor katona puszta kézzel mászott fel Madrid erős városfalára, mintha csak egy macska lenne. Ügyessége és gyorsasága megdöbbentette társait, és így kapta a „gato”, vagyis macska becenevet.

Ez a történet annyira elterjedt, hogy idővel a madridiak saját magukat is „gato”-nak kezdték nevezni, mint olyanok, akik büszkék ügyességükre és városuk védelmezésére. Különösen azokra a lakosokra használják a „gato” nevet, akik több generáción keresztül Madridban éltek, hiszen ők „született macskák”, akik generációk óta őrzik a város történelmét. Ahogy a macska mindig éber és ügyes, úgy a madridiak is készen állnak megvédeni városukat, otthonukat. A város szimbólumai között a „gato” ma már erőteljes identitásjegy.

Madrid híres éjszakai életét sem hagyhatjuk ki a „gato” szimbólum kapcsán. Az „El Gato” nevű bár például az egyik legismertebb turista látványosság a városban, amely tiszteletben tartja ezt a történelmi örökséget.

Madrid ikonikus szobra: El Oso y el Madroño

Madrid másik, talán még híresebb szimbóluma a „Medve és Eperfa” szobor, spanyolul „El Oso y el Madroño”, amely a város egyik legforgalmasabb terén, a Puerta del Sol-on áll. A szobor 1967-ben készült el, és azóta a város egyik legismertebb jelképévé vált, ami a turisták és a helyiek kedvelt találkozóhelye is.

A szobor egy eperfára nyújtózkodó medvét ábrázol, ami a város természetes környezetének gazdagságát jelképezi. A középkori Madrid környékén valóban éltek medvék, és az eperfa (spanyolul „madroño”) a városban bőven megtalálható volt. Ezek az elemek együttesen Madrid történelmének fontos részét képezik, és a város címerében is megjelennek.

A „Medve és eperfa” szobor a város természetes világának emlékeztetője is. Az eperfa és a medve közötti kapcsolat a termékenységet és a természet bőségét szimbolizálja. A medve maga Madrid vadságára és eredeti természetére utal, míg az eperfa Madrid természeti és kulturális fejlődésének szimbóluma. Eredetileg a címer medvét ábrázolt, de később átalakult nőstény medvévé, amely egy különleges kapcsolatot fejez ki a Kis Medve csillagképpel, és a címer hét csillaga is ezt szimbolizálja.

Madrid lakói, akik „gato”-ként azonosítják magukat, szimbolikusan a város védelmezői, mint ahogy a macskák őrzik otthonaikat. A medve és az eperfa pedig a természet bőségének és gazdagságának örök emlékeztetője, amelyet védeni és óvni kell. Az Állatok Világnapja remek alkalom arra, hogy ne csak a háziállatainkra gondoljunk, hanem a természet nagyobb összefüggéseire is.