Tokos táncház Berlinben

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe
Szeptember 23-án, pénteken kicsik és nagyok együtt mozdultak Berlinben a magyar népzene hallatán. A Zum György magyar vendéglőben az erdélyi Tokos zenekar húzta a vendégek talpa alá a dallamokat.
A Tokos zenekara mulató vendégek

 Az est gyermektáncházzal kezdődött, amelyet Skopp Laura és Dúcz Erzsébet közösen vezettek, a zenekar közreműködésével. Sok gyermek először találkozott a magyar népzenével és tánccal, mások már régi motorosok a berlini táncházakban. Fontos program a gyermektáncház, hiszen sok berlini magyar gyermek számára ez különleges, a „másik” otthonukra emlékeztető program. A táncházat színező-sarok egészítette ki, ahol az elfáradt gyermekek elmélyülhettek kicsit a matyó motívumokban és a lovas huszárokban.

A felnőtt táncház ez alkalommal is sokakat vonzott, a különböző rendek során telve volt a tánctér. Az estnek különlegességet adott, hogy a magyarok mellett sok német barát, ismerős és érdeklődő is érkezett, akiket vonzott a zene és a táncban is részt vettek.  Különböző nemzetek élvezték tehát közösen a magyar népzenét és táncot, Gyuri bácsi csülkös bablevesével kísérve.

Végül előkerült a citera is egy kis közös éneklésre, amelybe német és magyar együtt kapcsolódott be. Öröm volt látni, hogy sok magyar származású, de német ajkú fiatal szívesen és örömmel énekli és tudja a magyar énekeket, a nyelvi különbözőség ellenére is. A zene és a tánc sokszor hangoztatott kultúrákat összekötő ereje itt közvetlenül volt tapasztalható. A Tokos zenekar remek muzsikája sem először csendül fel a német fővárosban és a táncház hangulata alapján nem is utoljára.

Szeretettel ajánljuk a berlini magyar programokat az érdeklődőknek. A táncházat a Berlini Magyar Táncegyüttes szervezte, zenélt a Tokos zenekar. A berlini programokról további információ ide kattintva található.