Református jótékonysági ebéd Vancouver-ben

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
2016. október 9-én rendezték meg a Vancouveri Magyar Református Egyház jótékonysági ebédjét, melynek célja a hálaadás napjának megünneplésén túl, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit ért júniusi jégkár elszenvedőinek megsegítése volt. A rendezvény bevételét és az azon felül érkező adományokat küldik majd a helyreállítások finanszírozására.
IstentiszteletReformátus jótékonysági ebédReformátus jótékonysági ebédelőadás

A hálaadás napjának templomi üzenete kiválóan illeszkedett a jótékonysági kezdeményezéshez, ugyanis a hála akkor tud kiteljesedni, ha nem csak magunknak tartjuk meg, amit kaptunk, hanem igyekszünk embertársainkkal megosztani. A szószékről is elhangzott a jótétemény fontossága.

Az istentisztelet után a templom épületében található étkezőhelyen várta a vendégeket az ízletes ebéd. Megmutatkozott a kanadai magyarok anyaország felé érzett felelőssége, hiszen többen jöttek el, mint amire előzetesen számított Fábián Lajos, a gyülekezet lelkésze, és felesége, Fábián Erzsébet, akiknek a szervezés köszönhető. Akadt vendég, aki 500 km-es távolságból tette tiszteletét, emellett persze számos adomány érkezett olyanoktól is, akik nem tudtak részt venni az eseményen.

Közös imával kezdődött az étkezés, az ételeket a templom konyhájában készítettek a gyülekezet lelkes tagjai, és ők is szolgálták fel. Majd zenés verses műsor következett és egy videófelvételt is lejátszottak, amelyen a káreset részleteit ismerhette meg a közönség.

2016 novemberének végén, Fábián Lajos lelkész és felesége magyarországi útján megtörtént az adomány átadása is, az adományozást hála és meghatottság övezte. Személyesen is meggyőződtek, hogy a felajánlások jó helyre kerültek. Januárban egy újabb alkalommal a korábbi adományozókat újra összehívva bemutatták az ottani eseményeket és képeket is láthattak a megjelentek. A műsor most sem maradhatott el, zenei fellépőkkel, közös énekléssel. Kézzelfogható és örömteli eredmény, hogy a rozsályi templom tetőzete már nem ázik be. Ez a hír mindenkit megörvendeztetett, de ez csak egy volt a sok közül.

Úgy gondolom az ügy fontosságát sokan megérezték, és bárki előtt példaértékű lehet a magyarság összetartásának ilyen megnyilvánulása. Azt tudom kívánni, hogy sok hasonlót láthassunk a jövőben is.