ONLINE OKTATÁS SYDNEYBEN ...IS

/ Varjaskéri Henriett /
varjaskeri.henriett képe
Sok évvel ezelőtt egy nyelvkönyvben olvastam az online oktatásról. Hiába soroltak fel számos érvet mellette, elborzasztott még a gondolata is, ahogy elképzeltem, mennyire személytelen, ahogy a tanárok és a diákjaik egy szobában egyedül ülve egy képernyőn keresztül tanulnak, illetve tanítanak. Akkor még elképzelni sem tudtam, hogy ez néhány éven belül valósággá válik, és magam is részese leszek
Magyar Iskola Sydney

De így lett nem is sokkal azután, hogy március 5- én megérkeztem Sydneybe, hiszen a világjárvány okozta óvintézkedések teljesen átformálták az itteni hétvégi magyar iskola mindennapjait is. Az eddig megszokott személyes szombati két órás találkozások helyett már hónapok óta online folyik a tanítás.

Furcsa  volt az átállás, de viszonylag gyorsan sikerült alkalmazkodni mindenkinek az új körülményekhez.

Az online oktatás új lehetőségeket is kínált. A szombati csoportos órák mellett hétről hétre egyre több gyerek jelentkezett egyéni magyar órára is. Nagyon népszerűek ezek az órák a magyar családok körében, hiszen mindenkit az egyéni igényeinek megfelelően tudok fejleszteni. Az első felmérő óra után kiderül, kinek mire van szüksége. Van, akinek a nyelvhelyessége, van, akinek a szókincse szorul fejlesztésre. De írunk, olvasunk, történeteket találunk ki egy képsorhoz, beszélgetünk.

Ezek az egyéni órák jó alkalmat adnak arra, hogy egy-egy családot jobban megismerjek.

Mind az egyéni, mind a csoportos órák jó hangulatban telnek. Ennek ellenére bízom abban, minél hamarabb visszaáll a régi rend. Hiszen bármennyire sok lehetőséget kínál a számítógép és a technika, semmi nem pótolhatja a személyes találkozásokat.