Október Dublinban

/ Demcsik Norbert /
demcsik.norbert képe
Tisztelettel jelentem, hogy a számokban is nagyszerű szeptembert követő októberben is büszkén küldhetem meg havi összegző írásomat Írország fővárosából, Dublinból!
Komáromi Kisleány - országtorta (2018)Magyar nyelvű megemlékező mise Dublinban, 2018.okt. 21.Kabdebó Tamás emlékestje Baján, 2018. okt. 24.)Ír zászló ajándékba az Írországból Hazatelepültek Találkozója szervezőinek (Bp., 2018. okt. 28.)

Dublin, 2018. okt. 9-én. Az előző hónaphoz hasonlóan – számba véve a számtalan programot – ezúttal is egy cikkben foglalom össze a hónap eseményeit. 

Íme:
A hagyományos programokon túl - úgymint a kétheti Kocsmakvíz, a havi Dublini Magyar Találkozó vagy a Dublini Magyar Tollaslabda Klub hétvégi játéknapjai – e hónapban 5 különböző magyar nyelvű produkciónak is tapsolhatott a nagyérdemű!

Október 5-én Kálloy Molnár Péter: Az ősember c. színházi estje bemutatója volt. (A művész úrnak ezúton kívánunk jobbulást!)

A mozirajongók Török Ferenc: 1945 c. filmjét, ill. az erdélyi magyar alkotók által készített Varga Kata balladáját láthatták az Ír Filmintézetben. Ugyanakkor a Dublini Színházfesztivál hivatalos programjának részeként örömmel láttuk a frissen alakult Ír Nemzeti Operaház első darabjainak egyikét, Bartók: A kékszakállú herceg vára c. operáját. Külön büszkeség számunkra, hogy a produkciót szakértelmükkel itt élő magyar zenészek is segítették.

A mozihoz visszakanyarodva: Bacsó Péter: A tanú c. klasszikusa már a nagykövetség jóvoltából szerepelt a Lighthouse Cinema műsorán. Az ünnepi vetítést követően pedig megkóstolhattuk Sztaracsek Ádám mestercukrász Komáromi Kisleányra keresztelt idei országtortáját is (1.kép)! 

Pár nappal később 1956 hőseire emlékezve a hívők magyar nyelvű megemlékező misén vehettek részt, melyen a homíliát Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László tartotta (2.kép). Az eseményt szintúgy Magyarország dublini nnagykövetsége szervezte.

Az 1956-os megemlékező eseményekkel kapcsolatban illik megemlíteni az idén Dublinban elhunyt író-történész, Kabdebó Tamás nevét is, aki évtizedekig volt hazánk állandó írországi kulturális nagykövete, és aki ’56-os menekültként évtizedeken keresztül tartott előadásokat e tárgyban szerte a világon, de elsősorban természetesen Írországban. Róla e hónapban (okt. 24-én) szülővárosában, Baján emlékeztek meg egy irodalmi műsorral (3.kép). Jómagam egyik írását szoktam a diaszpóra-lét iránt érdeklődők figyelmébe ajánlani, mely bár idestova huszonéves, ámde megállapításai ma is időtállónak tűnnek; míg az azóta elhíresült verse, a Memento libertatem, évfordulóra c. mindenkinek kötelező október 23- án!

Végezetül pedig hadd említsem meg, hogy a Dublini Magyar Találkozónk (DMT) mintájára Budapesten létrehozták az Írországból Hazatelepültek Találkozóját (röv.: ÍHT, helyszín: Beckett’s Pub, Bp.), melyen októberben jómagam is részt vehettem, és a DMT-ék társszervezőjeként átnyújthattam egy ír zászlót a otthoni szervezőknek (4.kép). Őszintén szólva megható volt találkozni Budapesten azokkal, akiket Dublinból ismerek, és többek elmondása szerint mindez egyfajta pozitív jövőképet is nyújt a hazakívánkozóknak.