Newportban hetente tárja ki kapuját a Magyar Tanoda 2.rész

Egy kis kuckó tele szívvel

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
A newporti Magyar Hétvégi Iskola 2017-ben indult útjára. Egyedülállóan, itt hetente tárja ki kapuit, és egyre több kisdiák sétál be rajta hétről hétre.
Játékos betűtanulásA szorgos kis diákokAz osztálybanEmléklap

Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az itteni lelkes kis csapat fejében, hogy az óvodát kinőtt kisgyermekek kezét ne engedjék el, hanem folytatódjon a heti rendszeres találkozó Hétvégi Magyar Iskola formájában. 2017-ban Csajtayné Simonyai Éva KCSP ösztöndíjas segítségével indult útnak az iskola, majd őt váltotta Zsolcer Csilla Edit KCSP-s ösztöndíjas, akivel a gyermekek folytatták a munkát és két csoporttal még az online meghirdetett magyargyerek.com versenyen is elindultak. Nagy volt az öröm amikor kiderült, hogy a Babóca csoport 3. helyezett lett.

Az idei év áttörés volt az iskola életében, hiszen megérett a helyzet arra, hogy a szülők igényének eleget téve a gyerekek elkezdjék tanulni a magyar írást, olvasást Jávorné Nagy Szilvia tanítónő segítségével, aki év elején csatlakozott és azóta is lelkes tagja a csapatnak. A gyerekek nagyon lelkesek, örömmel járnak és tanulnak Az órákat az íráson és olvasáson kívül Szilvi néni  játékokkal színesíti, és előkerülnek a mesék, versek is, amit a gyerekek mindig nagyon várnak. Természetesen az iskolában is odafigyelnek arra, hogy ápolják a  néphanyományokat, és a jeles napokról is mindig megemlékeznek.

10 kisgyermek tanult kezdetben, de ahogy a jó hír terjed csatlakoznak újabb kisdiákok is. Az angol iskolában sok gyermeken látják a fejlődést az írásban, amióta az itteni feladatokat oldogatják. Azt gondolom, ez nagy siker szintén. A Tanoda munkájának gyümölcsét leginkább rajtuk lehet látni, hiszen nagyon szépen és választékosan beszélnek, énekelnek, szavalnak magyarul.

Öröm látni, ahogy ennyi mosolygós gyermek távol hazájától, büszkén jár és tanul itt. Ha erre jártok kukkantsatok be hozzájuk ti is . Érdemes!