Mikulás-ünnepség Strasbourgban

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
A 2017. december 3-án megrendezett ünnepség több eseményt is magában foglalt. Fő témája természetesen a Mikulás érkezése volt, de a rendezvény keretein belül megtekinthetők voltak a Szent László rajzpályázatra érkezett pályamunkák, valamint még aznap sor került az eredményhirdetésre is.
Kézműveskedés, háttérben a rajzkiállítássalMeseelőadásBabasarok nem csak babáknak"Télapó itt van..."

A Strasbourgi Magyar Kultúregyesület egyik legnépszerűbb rendezvénye a december eleji Mikulás-ünnepség, melyre a legtöbb itt vagy a környéken élő magyar család ellátogat. A programra a magyar közösség meghívta az előző ösztöndíjast, Angyal Réka Sárát is, így ez remek alkalmat kínált arra, hogy együtt készüljünk a rendezvényre. A délutánt különféle kézműves tevékenységekkel indítottuk, amibe az érkezők folyamatosan kapcsolódtak be. A résztvevőknek lehetőségük volt többek között a kékfestés ihlette kendőmintázás kipróbálására: ennek során szögek segítségével parafadugóból kialakított nyomdával mintázhattak fehér festékkel kék anyagra. A másik asztalnál házi készítésű porcelángyurmából készíthettek a gyerekek különféle kiszúróformák használatával karácsonyfadíszeket. Ezen kívül voltak, akik körmönfonással karkötőt gyártottak, vagy éppen a szalagszövést próbálgatták kis szövőkeretek segítségével. Eközben a kisebbeknek mondókázós, énekes, zenés foglalkozást tartottam a másik teremben.

Miután befejeződtek a felvezető tevékenységek, a Szent László rajzpályázat alkotóit és díjazottait köszönthettük a „színpadon”. Ezt követte a strasbourgi Mesevár magyar iskola bemutató műsora, mely során a nézők megismerhették az iskola gyermekeit és minket, tanárokat is. Erre az alkalomra énekes játékkal, hangszeres zenével, verssel és közös énekléssel készültünk. A magyar iskola műsora után Réka mondott mesét a gyerekeknek, bevonva őket is a történetbe. Végül aztán megérkezett a várva várt nagyszakállú, aki minden gyermeket megajándékozott egy-egy kedves szóval, na meg persze ajándékkal is. Az estet népi játszóházzal, közös énekléssel, tánccal zártuk.