A mendozai magyar közösség történetének nyomában járunk

/ Rácz Sarolt /
racz.sarolt képe
„…Eperfa, eperfa, komor mezőn járok, fényes levelednek intésire várok, gyökeret eresztek, lombomat kibontom, rigók tanyájának ágamat kimondom, rigóröppenéshez tenyeremet tartom.” Pécsi Gabriella: Eperfa című versének részlete.

Izgalmas kezdeményezés látott napvilágot Mendozában: nekikezdtünk a helyi magyar családok történeteinek összegyűjtésének. A közösségben élő családok elbeszélései alapján visszautazunk az időben, körvonalazva, hogy hogyan indult a helyi magyarság története. 

A történetek összegyűjtésének a módja eredetileg személyes beszélgetések révén történt volna és cikkek formájában szerettük volna közölni, azonban a járvány okozta technikai kihívások miatt új eszközöket kellett keresnünk a megvalósításhoz. Arra gondoltunk, hogy családi beszélgetéseket rögzítenénk, amelyben a fiatalabb generáció 'interjúztatja' szüleit, nagyszüleit. A projekt kivitelezését dokumentumfilm-sorozatként valósítjuk meg: családi ereklyék, képek bemutatásával, családtörténeti visszaemlékezésekkel idézzük meg a múltat. 

A cikk megjelenéséig három rész készült el, amelyet az egyesület elnökével Julio Szaboval, alelnökével, Eduardo Zabossal és lányával készítettünk. Célcsoportunk, a mendozai magyar közösség nagyon befogadó volt a projekt kapcsán, a számtalan pozitív visszaigazolás bennünket is megerősített abban, hogy jó úton haladunk az ötletünk megvalósításához.

Az elkészült alkotás sikeressége mellett, kiemelten örültünk annak, hogy a fiatalok kíváncsiságát is felkeltettük. Egyik délután együtt elevenítettük fel az elmúlt három év eseményeit, többek között a népi hímzést és a közös augusztus 20-ai vacsorákat. Arról is beszéltünk, hogy a fiatalok miért tartják jónak a városi nemzetiségi vásárokon, a táncórákon való részvételt, és miért szeretnek diaszpóra táborba menni.

Eddigi tapasztalataink alapján a dokumentumfilm-sorozat elkészítése felpezsdíti a közösségi életet. Bízunk benne, hogy a múlt megismerése a fiatalabbaknak példát ad a magyar kultúra és magyar identitás megőrzéséhez.