Megemlékezések időszaka

/ Kis Zoltán /
kis.zoltan képe
Rengeteg program valósult meg a melbourne-i magyar közösségben, amelyekben ösztöndíjas társaimmal aktívan részt is vettünk. Fantasztikus élmény volt ez az egy hónap, amelynek során megtapasztalhattuk azt, hogyan ünnepelnek az anyaországtól távolra került magyarok.
KCSP BandMKK gyermekekTáncoló szabadság

Szeptemberben Márton Áronról emlékeztünk meg. Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen a kitűzött időpont, a nagy távolságok és a kései munkavégzés sok ember számára nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Ettől függetlenül sikerült megvalósítani céljainkat, és méltóképpen emlékeztünk Márton Áronra.

Október – és talán az itt élő magyar közösség – egyik legfontosabb ünnepe október 23. Az idei év különösen fontos volt, hiszen 60 éve történtek azok az események, melyek meghatározó erővel bírtak mind a magyar történelemben, mind pedig az itt élő emberek életében. A programsorozat megnyitására október 6-án, a melbourne-i Immigration Museum-ban került sor. A nyitóünnepségen részt vett számos ausztrál politikus is. A 60. évfordulóról nagyszabású programsorozat keretein belül emlékeztek meg, melynek csúcspontját az október 23-án és 30-án megrendezett előadás adta. Erre az alkalomra Magyarországról hívtak két táncost: Gál Nórát és Farkas Tamást, akik egy, az '56-os forradalmat feldolgozó táncjátékot tanítottak be az itteni táncosoknak. Az előadás a ,,Táncoló szabadság" címet kapta. A műsor nagy sikert aratott a közönség körében, a darabot október 23-án és október 30-án is bemutatták. A próbák során – amelyek heti három plusz próbát jelentett – nagyon jó csapat kovácsolódott össze a fellépőkből, és mindenki, aki részese volt a produkciónak, élete végéig emlékezni fog rá.

Természetesen az októberi műsorokra való felkészülés mellett egyéb teendőinket sem mellőztük. Az októberi műsoros próbák mellett tovább tanítottunk a helyi együttesekben a már elkezdett táncokat, így gyakran heti hat táncpróbán vettünk részt, volt, hogy egy nap kettőn is. A táncpróbák mellett ránk bízták az október 21-én, a Magyar Kultúrkörben tartandó vacsoraest programjának megszervezését is. Az alkalomra sikerült összehozni, hogy az összes csoport, ahol tanítunk, bemutatkozzon egy koreográfiával. Továbbá itt került bemutatásra az a koreográfia is, amit az MKK fiú táncosainak tanítottam az alkalomra. Ez szintén az '56-os szabadságharchoz kapcsolódik témájában.

Nagyon hosszú hónap áll mögöttünk, de úgy hiszem, minden fáradságot megért, mert részt venni ezeken az eseményeken felemelő érzés volt.