Mátyás király-emlékévi előadás Genfben

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Mátyás király trónra kerülése, uralkodása, királyi udvartartása a reneszánsz Visegrádon címmel tartott előadást Genfben Heil Kristóf Mihály, zürichi KCSP ösztöndíjas, történész.
KöszöntőA Hunyadiak történelmi bevezetőjeFiatalok és idősek is eljöttek Kristóf előadásáraAz előadás végén egy kellemes beszélgetés is kialakult a jelenlévőkkel

Kristófot az emlékév apropóján már hónapokkal ezelőtt felkértük mentorommal, hogy látogasson el hozzánk Genfbe és adjon egy történelmi-kulturális áttekintőt Hunyadi Mátyás korszakáról. A Genfi Magyar Kulturális Központ könyvtárhelyisége fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt megtelt a gyönyörű nyári idő ellenére, aminek kifejezetten örültünk.

Luxemburgi Zsigmonddal kezdte bevezetőjét az előadó, hogy a trónharcok apró részleteit is átlássa a közönség. Habsburg Albert feleségének, Erzsébetnek korona lopása, és a szolgálónő részletes leírása a visegrádi kastélyrendszer titkos átjáróiról mind rettentő érdekessé tették a történelmi bemutatót a gyerekek számára. A történészek által mai napig vitatott kérdésekről Kristóf mindig ismertette a különböző álláspontokat, így pl. a feltételezést, hogy Hunyadi János, Luxemburgi Zsigmond törvénytelen gyermeke volna. Mátyásnál fontos volt kiemelni, hogy bár nem készült uralkodóvá válni, nagyon jól központosította a hatalmát már fiatal korában, így korábbi tanítójával és tanácsadójával, Vitéz Jánossal is megromlott viszonya.

A kultúra ápolására és könyvtárának folyamatos gazdagítására fordított erőfeszítéseiről, csakúgy mint fontos belpolitikai döntéseiről hosszan beszélt a történész hallgató. Mátyást leginkább külpolitikai várakozások ültették a magyar trónra, mint tudjuk, sokan tartották úgy, hogy apjának harci képességeivel van felruházva. Ő azonban inkább stratégaként mutatta meg rátermettségét, nyugati területszerzéseivel egy erős hátországot kívánt felépíteni egy török támadás esetére, majd pedig fegyverszüneti megállapodást kötött a szultánnal, melyet haláláig újra és újra meghosszabbított. Élete utolsó szakaszában házasságon kívül született fiának, Corvin Jánosnak kívánta földadományokkal bebiztosítani uralkodói pozícióját, ám mint tudjuk, ő sosem tudta apját a trónon követni.

Kristóf a prezentáció végén kinyitotta a beszélgetést, és kérte a közönséget, hogy intézzenek hozzá a témához fűződő kérdéseket. Egy kellemes hangulatú, borozással egybekötött fél óra következett még, ahol kiderült, az egyik jelenlévő írott dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy Szilágyi Erzsébet egyenesági leszármazottja.