Malac- és ökörsütés a Dél-afrikai Magyar Szövetség tanyáján

/ Tetlák Örs /
tetlak.ors képe
Szeptember 25-én tartottuk a Dél-afrikai Magyar Szövetség első tavaszi rendezvényét, a hagyományosnak számító ökörsütést. A rendezvényt megelőzően négy napon át készítettünk háromféle házi tésztát és kétféle csalamádét, az elkészült finomságokat pedig ezen a rendezvényen értékesítettük. Nagy örömünkre száznyolcvan vendég érkezett, köztük néhányan olyanok, akiket korábban nem, vagy csak nagyon régen láttunk a Magyar Szövetség rendezvényein.
Ökörsütés MidrandbenÖkörsütés MidrandbenÖkörsütés MidrandbenÖkörsütés Midrandben

Kivételesen nagy szervezés előzte meg ezt a tavaszi összejövetelt, hiszen az volt az elképzelés, hogy egy kicsit támogathassuk is a klubházat és a szövetséget. A csalamádé és a tésztafélék elkészítésében négy napon át, tizenegy hölgy és a cikkíró szerény személye vettek részt, az alapanyagokat is a résztvevők felajánlásából vásároltuk meg. Egyebek mellett ezért is örültünk a rekordnak számító száznyolcvan vendégnek (soha ennyien nem vettek részt a hagyományosnak számító tavaszi ökörsütésen), hiszen így az értékesítés is jól sikerült.
Az ökörsütésre négy "mecénás" ajánlotta fel a húsokat nem kevesebb, mint 9500 rand értékben, hiszen az ökör és a malac mellett, birka és csirke is került a tányérokra. A salátákat a szövetség tagjai (szám szerint tizenhatan) készítették el és ajánlották fel a rendezvényre. A nagy számú vendégnek köszönhetően a jegybevételek is szépen alakultak (tulajdonképpen az ebédért kell csak fizetni, szoros értelemben véve sosincs belépő a szövetség rendezvényeire), így a vezetőség üzleti értelemben is sikeresnek tekinthette a napot.
A lényeg azonban messze nem erről szólt, hanem arról az örvendetes tényről, hogy sikerült olyan telt házat összehoznunk, ahol olyanok is eljöttek a rendezvényre, akik vagy nagyon rég, vagy korábban még nem látogattak el a Magyar Szövetség rendezvényeire, ami több, mint biztató a jövőre nézve. Hiszen ahhoz, hogy a dél-afrikai magyar közösség megmaradjon, és a klubház működhessen, a döntően '56-os (és valamivel későbbi) kivándorló generációt követően is meg kell tudnunk szólítani a leszármazottakat, az adott esetben vegyes házasságokban született gyerekeket és unokákat, illetve a dél-afrikai születésű, nem magyar származású családtagokat is.
A meghívott zenekar repertoárja Sinatrától Lehárig tartott, így sokan sokféle számnak örülhettek, és jó néhányan még egy kis mozgásra is kaphatóak voltak a táncparketten.
Rengeteg tanulságot, sok értékes tapasztalatot hozott tehát ez a rendezvény, bízunk benne, hogy október 23-án ugyanennyien leszünk, és bár egészen más hangulatban, de hasonlóan jól fogjuk érezni magunkat Midrandben.