Magyarországi táborozás a Rákóczi Szövetség szervezésében

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
„A programok igazán sokszínűek voltak, a szervezők mindig gondosan ügyeltek az értékes kulturális tartalomra és minden részletre. Tamási Áron darabot igazi pesti színházban látni és az esztergomi Bazilika előtt flashmobként magyar népdalt énekelni....nos, ilyen különlegességet nem hiszem, hogy a külföldön felnövő gyerekek sokszor átélhetnek.” (Elizabeth)

A Rákóczi Szövetség idén több turnusban szervezett magyarországi táborozási lehetőséget a diaszpórában élő gyerekek és kísérőik számára. Az Egyesült Királyságból 3 cardiffi gyermek (Oli, Niko és Konstantin) és két felnőtt (Edvárd és Elizabeth) vágott bele a kalandokkal teli 10 napba az áprilisi iskolai szünetben. A továbbiakban egy rövid összefoglaló olvasható a programról az ő élménybeszámolóik alapján, s megtekinthető néhány fotó is, melyet az utazás során készítettek.

Bár a táborozás 2017. április 11. és 20. között zajlott, a programba való jelentkezés még 2016-ban indult. A Rákóczi Szövetség ingyenes ott tartózkodást biztosított, étkezéssel, szállással és programokkal és az odautazási költségekhez is hozzájárult. Az őszi kiértesítés után a kis csapatunk lelkesen várta a repülőgép indulásának napját.

A táborozás alatt minden nap más és más helyre jutott el a csapat, melybe Ausztráliától az USÁ-n és Argentínán át a világ minden részéről érkeztek gyerekek és kísérők egyaránt. A program része volt egy-egy napos budapesti, szegedi, pozsonyi, esztergomi és visegrádi városnézés is.

  

Csillebércen igazi játékos miniolimpia várta a csapatot, ahol különféle ügyességi dolgokban próbálhatták ki magukat a résztvevők, a Bory vár meglátogatása után pedig egy közeli parkban lovagi tornán mérhették össze ügyességüket. A szentendrei Skanzenben rengeteg népi tárggyal, szokással, épülettel találkozhattak a táborozók.

Kiskunhalason a halasi csipke kapott kiemelt szerepet és egy helyi nénitől hallgathatta meg a csapat, amit a városról tudni érdemes. Itt a helyi TV és a Duna TV is készített riportokat, melyekben a cardiffi gyerekeket is megszólaltatták.

Az Ópusztaszeri utazás igazán különleges volt az utazóknak, nem csak a Feszty-körkép és a sok látnivaló miatt, hanem azért is, mert útközben elkezdett havazni. Szerencsére a buszból sokkal kellemesebb volt szemlélni a hóesést, mint ahogy éppen Magyarország többi szegletében ezt a lakosság megélte.

Mivel húsvét napjai is a tábor idejére estek, így nem maradhatott ki a tojáskeresés, a húsvéti szokások megismerése, a locsolkodás, az ünnepkörhöz kapcsolódó kézműveskedés tojásfestéssel, nemezeléssel sem. A nap végén alkalom adódott egy gyimesi táncok tanulására alkalmat adó táncházban részt venni.

„Ha bárki kérdezné, melyik program volt a legjobb, válaszolni valószínűleg nem tudnék, mindegyik helyszínen voltak élményteli, felejthetetlen dolgok. A gyerekeknek készült kulturális programok mindannyiunkra nagy hatást gyakoroltak. A páratlan helyek, amerre jártunk, felbecsülhetetlen élményt biztosítottak a résztvevők számára. Ilyen jó szervezéssel, támogatással, odaadással, amelyeket Bence nyújtott még életemben nem találkoztam, öröm volt minden reggel felkelni és követni, átélni az eseményeket.” (Edvárd)