A Magyar Kultúra Napja Walesben

Kultúrélmény a hétvégi iskolákban

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla /
rozsnyoi.zsolczer.csilla képe
A walesi hétvégi magyar iskolákban idén is megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról, melyet 1989 óta ünneplünk január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc (1823-ban) ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén.
Newporti kisiskolások hegedűjátéka.Cardiffi iskolások az elkészült plakáttal.A newporti ovisok ismerkedése a hegedűvel.Meglepetés vendégünkkel, Király Szilviával.

Az évfordulókról történő megemlékezések mindig jó alkalmak arra, hogy a gyerekek megismerjék magyar szellemi értékeinket, hagyományainkat, és hogy nemzeti tudatukat erősítsük. A newporti magyar óvodába a Magyar Kultúra Napja alkalmából meglepetés vendég érkezett Budapestről Király Szilvia népi hegedűs személyében, aki élő hegedűszóval kápráztatta el az apróságokat. A kettő- és négyéves közötti kisgyerekek szájtátva hallgatták a szebbnél szebb kalotaszegi dallamokat. Az előadást követően a gyerekekkel megismertettük a varázslatos hangszert, majd közösen énekeltünk hegedűkísérettel. Ezek után a néptáncolás és népi játékok sem maradhattak ki a foglalkozásról. Ez alkalomból, mesés hangjegyekből kottát is készítettünk a gyerekekkel, mely során megismerkedhettek a hangjegyekkel és a violinkulccsal is. A newporti iskolás korosztály is nagy lelkesedéssel fogadta a rendhagyó iskolai foglalkozást. A négy- és hatéves korosztály ügyesen sajátította el a sárközi ugrós táncok alaplépéseit, és a foglalkozás végén alig várták, hogy kipróbálhassák a hegedülést.

 

A cardiffi gyerekfoglalkozásokon jobbára a nagyobb, nyolc-tíz éves korosztály képviselteti magát, így velük részletesen meg tudtuk beszélni, mit jelent számukra a kultúra, mit értünk kulturális események alatt, valamint megismerkedtünk Kölcsey Ferenc életével, munkásságával. Ez alkalomból plakátot is készítettünk, melynek során egy kis magyar címertannal is színesítettük a foglalkozást. A kézműveskedést követően itt is a sárközi ugrós táncok tanulásával folytattuk, melyben a szülők is nagy lelkesedéssel vettek részt. Az eseményt, akárcsak Newportban, közös népi játékokkal és a hegedülés – a gyermekek számára itt is nagy örömöt okozó – kipróbálásával zártuk.

A walesi tartományban korosztályhoz illő módon sikerült megemlékeznünk a gyerekekkel a Himnusz születésének napjáról.