A Magyar Kultúra Napja Ulmban

/ Kőrösi Csoma Sándor Program /
korosi.program képe
Az Ulmi Magyar Kultúregyesület szervezésében 2017. január 21-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeltük, családias hangulatban. Székely Enikő, az egyesület elnökének felkérésére fogtunk össze – Munkácsy Fruzsina (Frankfurt) és Patai Borbála (München) - Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok, és a szabad ötletelés szellemében egy interaktív, kulturális programmal készültünk az Ulmban élő magyar közösség számára.
A csapatVirtuális kirándulásDél-alföldi muzsikaGyimesi dallamok

A szervezést megelőző egyeztetések alkalmával egyik ötlet hozta a másikat, mivel is készülhetnénk, hiszen a magyar kultúra gazdagságának köszönhetően a lehetőségek tárháza hatalmas. Nagy lendülettel vágtunk bele a munkába. Elindult a tervezés és hamarosan kirajzolódott előttünk a teljes ünnepi műsor forgatókönyve. Ezt követően felvettük a kapcsolatot olyan helyi közreműködőkkel, akik a műsort magyar népzenével színesíthetik. Végül összeállt egy lelkes, ifjúsági csapat, akik szívükön viselve a rendezvény sikerét, közös erővel másfél órás műsorral készültek a magyar kultúra ünnepére. Elkészült az ünnepséget hirdető plakát, s az apró pontosítások, valamint az utazás szervezését követően lassan elérkezett a nagy nap.

Délutánra a műsor összes fellépője és szervezője az Ulmi Magyar Kultúregyesület termeiben sürgölődött. Hat órára összegyűlt a kíváncsi közösség, akiket az egyesület elnöke, Székely Enikő köszöntött. Ezt követően egy - a közönséget is a műsor szereplőivé tevő - interaktív versszavalás következett. Minden jelenlévő elszavalt két sort Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke című költeményéből. Majd egy rendhagyó, virtuális kultúrkörút során a résztvevők bebarangolták Patai Borbála és Munkácsy Fruzsina vezetésével Magyarország minden megyéjét, fővárosát, valamint a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és Őrvidék szegleteit. A körúton számos érdekes és új információ mellett múltidéző, mindenki számára ismert helyek és kulturális kincsek is visszaköszöntek. A magyar kultúrát bemutató tájakon tett kirándulás után a hallgatóság kisebb csoportokba tömörülve törte a fejét az utazáshoz kapcsolódó játékos kvíz kérdésein. Ahogy a résztvevők az utolsó kvízlapot is kitöltötték, gyimesi dalok csendültek fel Sági Dóri, Maronics Ilona Anna és Nagy Attila lelkes közreműködésének köszönhetően. Dél-Alföld zenevilágát Diószegi Bálint tekerőlant játéka hozta el az Ulmi Magyar Kultúregyesület toronyszobájába. Az akusztikus kalandozásokat követően a kvízek kiértékelése és a mindenki számára jól megérdemelt nyeremények (Pöttyös Túrórudi) kiosztása következett. Zárásképpen közösen elénekeltük a Himnuszt.

A visszajelzések tükrében bátran állítható: Ulmban a Magyar Kultúra napjára készült rendhagyó, de talán hagyományteremtő műsorra mind a résztvevők, mind a szervezők szívesen gondolnak vissza.