Lyon, a fórumok városa

/ Medvegy Andrea /
medvegy.andrea képe
Egy hétvége alatt 2 fórumon is részt vett az Rhone-Alpoki Francia Magyar Baráti Egyesület (továbbiakban AFHRA). Az ilyen rendezvények jó lehetőséget biztosítanak az egyesületek közötti együttműködésre, a civil kezdeményezésekre és az érdeklő látogatók tájékoztatására is.
nyfnyf2

Szombaton az 1. kerületi egyesületek találkozhattak Lyonban, ahol megoszthatták egymással tapasztalataikat, és bemutathatták tevékenységüket az érdeklődőknek. Egy tornaterem tele standokkal: színjátszó körtől kezdve küzdősport egyesületen át a helyi zöldség-doboz akcióig sokféle szervezet jelen volt az egész napos rendezvényen. Az AFHRA standja előtt megálló látogatók többek között nyelvtanulási lehetőségekről, programokról érdeklődtek. Az egyesület plakátokkal, szórólapokkal és könyvtári dokumentumokkal tarkított asztala délutánig várta az érdeklődőket, hiszen este a francia-magyar házban a nagy terem nyári megújulását ünnepeltük, kürtőskalács sütéssel és koncerttel kísérve.

Vasárnap pedig  "A világ nyelvei" elnevezésű fórumon volt jelen az egyesület. Az egész napos rendezvény célja az volt, hogy a látogató anyanyelvi beszélőktől kaphasson információt az adott nyelvről. A nap során színes produkciók tarkították a programot a színpadon, egy-egy nyelv képviselői irodalmi-zenés műsorokkal szórakoztatták a közönséget. Vissza nem térő alkalom, hogy egy ismeretlen nyelv dallamát élvezhessük. Az AFHRA is színpadra lépett egy 20 perces műsorral, melyben az egyesület elnöke, Gábor Áron is szavalt, és a Mákvirág zenekar működött közre, melynek jelenlegi tagjai: ifj. Gábor Áron - hegedű, brácsa, furulya; Budai Dávid - brácsa; Fodor Jenő - nagybőgő; Medvegy Andrea - hegedű, ének. Műsorunkat Csoóri Sándor emlékének ajánlottuk.