Lackfi János Genfben

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Lackfi János elismert költőt, írót, tanárt és műfordítót láttuk vendégül Genfben, a Genfi Magyar Iskola és Óvoda évzáróján valamint a Genfi Magyar Kulturális Központ irodalmi estje keretében.
Könyvvásár az iskolábanAz idősebb korosztálynak mesél épp az íróDedikálás az előadás előttRengetegen érdeklődtek az irodalmi est iránt

A második félévben, Lackfi János év végi érkezésére tekintettel, az ő költészetével ismerkedtünk az iskola diákjaival, sokszor a nagy magyar költők klasszikusaira írott válasz versein keresztül. Az intézmény évzáróján Lackfi János a kisebb, 3-7 éveseknek, és a nagyobb, 8-14 éveseknek külön-külön tartott egy-egy felolvasást saját verses és mesés köteteiből. A gyerekek nagyon élvezték az élet legkülönbözőbb kérdéseit érintő, szóviccekkel tarkított, fordulatos verseket, melyek mindenkinek megmozgatták képzelőerejét és szülőket-gyerekeket egyaránt megnevettettek.

A költő fellépései között kiosztottuk diákjainknak a jól megérdemelt okleveleket és egy kedves támogatónknak is átnyújtottuk az iskola csapatával közösen készített ajándékunkat.

A délután egy levezető uzsonnázással telt, ami után megható ajándékokkal árasztottak el kétéves munkám leteltével az iskola diákjai és önkéntes tanárai. Fájó szívvel mondtam búcsút ennek a felejthetetlen csapatnak, akikhez remélem, lesz még alkalmam visszatérni!

Lackfi János másnap, május 31-én a Kulturális Központban tartott előadást a kortárs magyar irodalomról és saját műveiről a nagyjából negyven fős genfi magyar közönségnek. Az előadás előtt, 18:30-tól, Koncsek Gabriella, óriási kézügyességgel megáldott aktív tagunk gyönyörű kiállítását tekinthették meg az érdeklődők földszinti nagytermünkben. Gabi saját készítésű fényképeit, szalvétatechnikára hasonlító ragasztással vitte fel vékony farost lemezekre, egy eredeti, rusztikus hatást kölcsönözve alkotásainak.

A kiállítás alatt lehetett vásárolni Lackfi János könyveiből is, melyeket a jelenlévők nagy örömére, egyesével dedikált. Mikor 19:30-at ütött az óra, a közönség helyet foglalt és kezdetét vette a közel másfél órás elgondolkodtató és fergeteges humorú irodalmi est. A közismert költő előadását egy bemutatkozással, és családjához való viszonyának felfestésével kezdte, amitől rögtön emberközelivé vált a rajongók számára. Legújabb, Emberszabás címmel megjelent kötetéből rengeteg megható verset és az emberi viszonyok mélységét és összetettségét megragadó írását osztotta meg velünk az író. Sokat nevettünk, de nekem volt, hogy könnyet csalt a szemembe az élet legmeghatározóbb pillanatait nemes egyszerűséggel lefestő, és az emberre jellemző, az adott helyzethez sokszor nem méltó érzésekkel átitatott írásaival.

A téma aktualitásából fakadóan, a Milyenek a magyarok? című könyvéből is szemezgetett a költő a genfi magyarok szórakoztatására. Itt már szinte végig önfeledt volt a hangulat, hiszen mind gasztronómiai szokásaink, mind melankolikus világlátásunk apropóján intézett hozzánk a művész egy-egy frappáns útravalót. Óriási élmény volt Lackfi Jánossal megismerkedni, sokat kaptunk kedves, humoros egyéniségéből és a legjobb értelemben vett egyszerűségéből, amiért hálásak vagyunk!