Közgyűlés és FRAMOSZ turné

/ Simon Alexandra /
simon.alexandra képe
Beindult a 2017-es esztendő a Côte d’Azur-ön is, amelynek első állandó programja a közgyűlés. Különleges alkalom volt ez, hiszen egyben az első állomása volt a FRAMOSZ (Franciaországi Magyarok Szövetsége) által szervezett franciaországi KCSP ösztöndíjasok országos turnéjának is. Angyal Réka Strasbourgból, Medvegy Andrea pedig Lyonból érkezett a francia riviérára, hogy együtt egy tartalmas, magyaros programsorozattal örvendeztessük meg az érdeklődőket.
Dabizs Mercédesz beszámolója a 2016-os évrőlKézműves foglalkozás Andival (Lyon) és Rékával (Strasbourg)Tánctanulás - táncházTánctanulás - táncház

Az előkészületek még az előző évre nyúlnak vissza, de igazán 2017-ben pörögtek fel az események. Több alkalommal egyeztettünk, hogy egy minden igényt kielégítő foglalkozáscsokorral állhassunk elő. Szombaton délelőtt még a konyhában sürögtünk, hogy legyen egy kis „házikészítésű” is uzsonnára a finom gyümölcsök mellé. A közgyűlés szó maga tán’ nem olyan hívogató, de mindenképp nagyon fontos az egyesület életében, hiszen remek alkalom, hogy az itt élők hangot adhassanak igényeiknek, visszajelzést adjanak a munkánkról. A másik oldalról is meghatározó, hiszen az egyesület is megmutathatja, milyen színes rendezvényekkel igyekszik segíteni a diaszpórában élőket, hogy ápolhassák hagyományaikat, és megmaradhassanak magyarnak egy idegen ország lakójaként is.

A közgyűlésnek Nizza egyik egyesületi háza adott otthont; amíg a terem egyik felében komoly és felnőtt ügyekről folyt az eszmecsere, addig a másik felében Andi és Réka tartott kézműves foglalkozást a gyerekeknek. A meseszép anyagokból népviseletbe öltöztetett babák, a színes szalvétákból pedig tavasztündérek készültek. A rendezvényt Andi és Réka két mezőségi népdallal nyitották, majd a szót Dabizs Mercédesz, az egyesület elnöke, vette át, aki ismertette a 2016-os év legfontosabb állomásait, mérföldköveit az egybegyűltekkel. Salaget Emese Magyarországra költözése miatt már nem tudja betölteni az egyesület titkári funkcióját, melyet mindig óriási lelkesedéssel és odaadással végzett. Ezt a feladatkört mostantól Vincent Gabriella veszi át. Zipszer Mária továbbra is elnökségi tag marad, míg egyhangú szavazás eredményeképpen, Szórád Mónika bekerült az AAFH vezetőségbe. Zárásul két videó összeállítást néztünk meg a 2016-os évről.

Ezután már a következő esztendő volt terítéken, célokról, várható eseményekről és a vendégek részéről érkező ötletekről beszélgettünk. Szerencsére aktívak voltak a résztvevők is, ebből adódóan tovább is tartott a közgyűlés, mint számítottunk rá. Így már nem volt más hátra, minthogy megmozgassunk mindenkit egy jó hangulatú táncházzal. Gyors teremrendezés után már magyar népzenétől és ütemes lépésektől vált hangossá a terem. Moldvai és hajdúsági táncokat táncoltunk. Pihenésképp a végén megtanultunk egy népdalt a Mezőségről. Jó hangulatban, sok-sok nevetéssel telt a délután. 

További pozitívuma volt a rendezvénynek, hogy fizikailag is egy helyen voltunk mindhárman, így sikerült több jövőbeli tervünkkel is előrébb jutni a megvalósítás útján. Személyesen, közösen ötletelve elképesztően hatékonyan tudtunk haladni, hogy aztán a jövőben minél színvonalasabb programokat tudjunk a franciaországi magyaroknak szervezni és ezáltal lehetőséget adni az itt élőknek, hogy ismerkedhessenek, kapcsolatot építsenek, valamint tartsanak az anyaországgal és a magyar kultúrával.