Kis fazekasmesterek Vancouverben

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
Vancouverben a Szent László Népe magyar iskola és a KCSP ösztöndíjas szervezésében agyagos foglalkozást tartottak, amely annyi érdeklődőt vonzott, hogy sajnos korlátozni kellett a jelentkezők számát.
fazekas szakkörfazekas szakkör

2016. november 13-án, a vasárnapi mise után a cserkészterembe lépőket különös látvány fogadta: a padlót fólia takarta és az asztalok is máshogy álltak, mint ahogy az megszokott. Ráadásul mindenféle pálcikák, kések és hasonló eszközök hevertek rajtuk. Hamarosan megtelt a helység gyerekekkel, szülőkkel és a sarokból előkerültek az agyagrögök is. Végül csak kiderült, hogy agyagos foglalkozásban lehet része a megjelenteknek, akik alapvető technikák mentén készítettek kisebb méretű tárgyakat: először ősi módszerrel marokedényeket, majd lapedényeket.

A sor terv szerint folytatódott volna, de ekkor következett a nagy meglepetés – még a foglalkozástartó számára is: egy apuka saját készítésű fazekaskoronggal állított be, ami miatt átalakult a program, de ezt végül senki sem bánt. Ez a „kis” változás lehetővé tette, hogy a szakkör második felében minden gyerek kipróbálhassa a fazekas mesterség igazi nehézségét: a korongozást. Egyesével ültek a masinához, ahol az ösztöndíjas vezetésével mindenkinek garantált volt a siker, még ha az agyagdarabok középen tartása és formázása nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé.

A foglalkozás lényege az volt, hogy jó élményekkel gondoljanak a délutánra, ezen keresztül egy régi magyar mesterségre. A folytatás nem is kérdéses, várjuk az újabb alkalmakat!