Kerekítő Mintaovi Írországban

/ Szanyi Km Gábor /
szanyi.km.gabor képe
2019. szeptember 29-én tovább folytatta útját az idén alapított Corvinus Oktatási Központ. Az órákat Blanchardstownban tartják szeptembertől minden második vasárnap az írországi magyar közösség gyerekeinek. A szeptember hónap utolsó napján tartott foglalkozásokon volt minden: tanulás, móka, kacagás és tánc is.

2019. szeptember 29-én tovább folytatta útját az idén alapított Corvinus Oktatási Központ. Az órákat Blanchardstownban tartják szeptembertől minden második vasárnap kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az oktatási programot az írországi magyar gyerekek igényeihez szabták: a magyar nyelv és kultúra megismerése mellett hangsúlyt kap a különböző kultúrák közötti átjárás is. A gyerekeket három csoportra osztották be, ezek a következők:

— óvodások (3,5 – 6,5 éves),

— 1. osztály: olvasni tanuló gyerekek (kb. 6,5 éves kortól),

— haladó csoport: már olvasni tudó, iskolás korú gyermekek.

Nagy megtiszteltetés érte a Corvinus Oktatási Központot, ugyanis az Ovi részleg viselheti a KEREKÍTŐ MINTAOVI címet, így Eszti óvónéni Kerekítő Manóval együtt várja az ovisokat vasárnaponként. A második napon a kicsik állatnevekkel ismerkedtek, állathangokat és az állatok viselkedését mintázták kitörő lelkesedéssel. Ezt követően olyan mondókákat tanultak és énekeltek közösen mint a Boci boci tarka, a Kukurikú jó reggelt, vagy épp a Gyí Paci, paripa. A mondókák és játékok befejeztével a Népmese Napja előtt tisztelegve egy magyar népmesét hallhattak és láthattak a gyerekek Kata és Gabi előadásában. A mese amely mosolyt csalt minden gyerek arcára, A kiskakas gyémánt félkrajcárja volt. A nap további részében csoportos játékokat játszottak, szokás szerint eljárták a Kőketáncot, kézműves foglalkozáson vettek részt, amely a napi meséhez kapcsolódott, illetve a nap végén diavetítés formájában még egy mesét hallhattak.

Az első osztályban a bemutatkozást követően a magyar ábécé betűivel és hangalakjaival ismerkedtek, a mai napon az I, Í és L hanggal bezárólag. A diákok lelkesedése arra sarkalta a tanárokat, hogy a foglalkozás végén egy közös játékkal zárják a napot. A játék címe témajelölő: Mi változott meg? A haladó csoportban a magyar értékeken és jellegzetességeken volt a fő hangsúly. A diákok megismerkedhettek Mátyás királlyal és történetével, történelmi kultuszával, a róla született mesékkel, s emellett bepillantást nyerhettek a rovásírás mesterségébe is.

A nap végén fakultatív foglalkozásként pedig lehetőség nyílt részt venni a közös táncfoglalkozáson, amelyet Törökné Magyar Gabriella és Török Tamás Gábor versenytáncosok tartottak a táncolni vágyó gyerekek számára.