Karácsonyi hangolódás Hollandiában

/ Bánkúti Dalma /
bankuti.dalma képe
Már novemberben elkezdődnek a karácsonyi programok Hollandia szerte. A hagyomány szerint a Sinterklaas (Mikulás) megérkezése jelzi a karácsonyi időszak kezdetét, amikor hajójával megérkezik Spanyolországból – november 11-e utáni első vasárnapon – kér segítőjével, a Zwarte Piet-kel Rotterdamba, majd körbe utazza az országot ajándékokat osztogatva a jó gyerekeknek. Innentől kezdve a magyar közösség kis tagjai is „lázban égnek”, hogy adventi időszakot ünnepelhessék velünk.
img_20161202_180520_1.jpgimg_20161211_142206_1.jpgimg_20161211_150230_1.jpg

November végén adventi koncertet adott a Hágai Magyar Énekkar, zenekari kísérettel, Kovács Kata vezetésével. A kis Marlotkerk temploma megtelt kíváncsi tömeggel. A hanglat annyira ünnepélyes és emelkedett volt, hogy többen elérzékenyültek az egyházi és klasszikus dalok hallatán.

December 5-án a Mikulás megérkezett a hágai magyar nagykövetségre, ahol sok ajándékot és meglepetést hozott a pici gyerekeknek. A Mikulás csomagjában volt minden jó: Dunakavics, Szamos marcipán, Nógrádi ropi... amiknek a szülők talán jobban örültek, mint a kicsik. Lehetett hóember-tányért és ajtódíszeket is készíteni a kreatív asztal mellett, amíg arra vártak, hogy a Mikulás segítői csengessenek. A műsort a Kanális Táncház tagjai hagyományos, magyar táncokkal zárták, amiben az érdeklődőket is bevonták.

A Hágai Magyar Iskola hagyományos, karácsonyi ünnepséget rendezett karácsonyi kézműves vásárral, betlehemezéssel és karácsonyi dalok és mesék előadásával. A gyerekek osztályonként készültek a tanító nénijükkel. Lehetett mézeskalácsot díszíteni és csillagokat karácsonyi ajtódísznek. A folyosókon fahéj és narancs illata szállt, és minden sarkon volt egy angyalka, akinek széles mosolya beragyogta a szombat délutánt.

A cserkészek sem tétlenkedtek Zeistben. Folyt ott is a karácsonyi sürgés-forgás, hogy a kézzel készített adventi koszorúk és az ajándékba készült sógyurmák időben elkészüljenek. A pattogó kandalló melege mellett bemutatták Betlehemes játékukat, eredeti erdélyi népviseletben. Az anyukákkal  könnyekig meghatódva énekeltük együtt, körben a népi dalokat, mindenkinek a gyerekkorát felidézve.

Csodálatos élményekkel lettem gazdagabb, az őszinte öröm, a csodálatos hit ereje, ami a gyermekekben van, olyan ajándék számomra karácsonyra, amit nem tudok eléggé megköszönni. Felénk így telik az adventi időszak: várakozással és boldogsággal.