Játékestek Asunciónban

/ Juhászová Lucia /
juhaszova.lucia képe
Tudtad-e, hogy a halasi csipke hatvanféle különböző öltést ismer és hogy teljes mértékben kézimunka? Na és azt tudtad-e, hogy a debreceni napóra mutatójának vége főnixmadár szárnyait szimbolizálja, ami a város jelképe is? És azt, hogy Magyarország a legnagyobb libamájexportőr a világon? Itt már tudják!

 

Szórakoztató módja a történelem megismerésének, ha az játékon keresztül történik. A mi történelmünk pedig nagyon gazdag és több szempontból is igen tartalmas.

Ezért gondoltuk úgy, hogy ellátogatunk a régmúlt időkbe, ahol találkozhatunk feltalálóinkkal, íróinkkal, költőinkkel és uralkodóinkkal, akik a múltunkat befolyásolták és formálták. Az őseink megismerése nagyon fontos, hiszen ők is hatással vannak arra, hogyan éljük életünket a jelenben és hogyan tekintünk a világra magunk körül.

Nagyon érdekes látni a magyar leszármazottak folyamatos érdeklődését a magyar történelem és a kultúra iránt. Ezért gondoltunk arra, hogy egy játékest alkalmával is sort keríthetünk erre. A legnagyobb kihívást a távolság jelentette, de kis kreativitással ezt is leküzdöttük. Összekötve a szórakozást a tanulással, egy „pingpongszerű” kérdezz-felelek bemelegítéssel kezdtünk. Ezáltal láthattuk, hogy mi az, amit már a közönség tud és ismer, miközben nagyon jó hangulatban felelevenítettük mindazt, ami összeköt bennünket.

Hallgatóink számára a magyar nyelv tanulása és a gyakorlás a legfontosabb, ezért készítettünk egy memóriajátékot is, ami a mindennapi szókincs elsajátításában volt segítségünkre. A legpraktikusabb használati tárgyakat témájuk szerint csoportosítottuk, majd a résztvevőknek meg kellett jegyezniük ezek neveit. Idővel, a tárgyakat felcserélve a kép megváltozott. Az a résztvevő, aki leggyorsabban nyakon csípte a különbséget a két kép között, pontot nyert.

Utoljára, de nem utolsó sorban bemutattuk a Brainbox nevű játék spanyolra fordított változatát, ami különösen érdekes játéknak bizonyult; a játékban a gyorsaság, a megfigyelőképesség és a jó memória volt a legfontosabb. Ennek a hármasnak a segítségével lehetett pontokat gyűjteni. A rögtönzött társasjáték mezőben haladva előre látta mindenki, hogy áll, és hány helyes válasz hiányzik még a titkos kincshez, ami meglepetés-nyereményeket rejtett.

Az izgalmas végjátékot követően a nyertesek megkapták megérdemelt jutalmukat. Ezúttal is gratulálunk nekik!