Szeptember 10-én már délelőtt elkezdődött a sütés főzés. Az ide látogatók megkóstolhatták a méltán Hungarikum minősítésű kürtőskalácsot, ehettek lángost, rétest, de forgott az ökör is a nyárson, és kavargott a levegőben a gulyás, a töltött káposzta és a csirkepaprikás ismerős és jellegzetes illata. Kígyózó sorok vártak sült kolbászra és egymásnak ajánlgatták az ételeket az emberek. Jó volt látni azt a sok csodálkozó és elégedett arcot.
De nemcsak a gasztronómiai örökségeink, a magyar virtus is bemutatkozott a nap folyamán. Az Enyedi-Salamon Quartet, illetve Berecz István és Bures Réka táncosok jóvoltából ugyanis a vendégek megismerkedhettek a magyar népzenével és néptánccal is – a formáció ugyanis itt, Chicago-ban folytatta negyven napos amerikai turnéját. Műsorukban a nemrég megjelent CD-jükről játszottak részleteket, majd a zenekar húzta a talpalávalót a helyi Borozda Néptáncegyüttesnek is. A Toka Noémi vezetésével működő táncegyüttes kalotaszegi és szatmári táncokkal járult hozzá az egyre fokozódó hangulathoz.
Az este folyamán sor került még Gulyás Ferenc hangszerbemutató koncertjére, illetve népszerű slágerekkel énekeltette meg a közönséget a hazai Kormorán Együttes.
A fesztiválnak helyet adó Norridge-i Magyar Református Egyházközösség udvarán a programot színesítették még a kirakodóvásár pavilonjai is, ahol bemutatkoztak a helyi magyar szervezetek, a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda, illetve kipakolták portékáikat a helyi kézművesek is.
Egy napra úgy érezhettük, otthon járunk a szülőföldünkön. Nagyszerű és felemelő érzés volt megélni ezt a napot! Alig várjuk, hogy jövő ilyenkor, ugyanitt találkozzunk!
Fotó: Mózsi Gábor