A hulli tanoda anyák napjára készült

/ Petrás Éva /
petras.eva képe
Az anyaság ünneplése a távoli múltba nyúlik vissza, már az ókori görögök is megemlékeztek róla, amikor Rheának, az istenek anyjának tartottak tavaszi ünnepséget. Angliában ez a nap nagyböjt negyedik vasárnapjára esik, idén március 31-re. Magyarországon május első vasárnapja az anyák ünnepe. Ebben az évben április 27-én, a kéthetenkénti tanoda témája e jeles nap köré épült.
Story kockaKézműves foglalkozásKézműves foglalkozás

A foglalkozás elején előkerültek a kedvelt Story kockák. Ennek a játéknak a lényege, hogy adott 9 kocka, melyek minden oldalán különböző piktogramok vannak. Dobás után a képecskék segítségével egy történetet kell mondani. A résztvevők életkorából adódóan mi csak 3-4 kockával játszottunk és azt kértem, hogy az édesanya vagy nagymama alakját szőjék bele a mondandójukba. Ismét bebizonyosodott, hogy a kicsik fantáziája határtalan.

Ezt követően a diaszpórában, alapvetően idegen nyelvi környezetben élő gyerekek számára készült Balassi-füzetek Ünnepelj velünk kötetének Anyák napja című fejezetét dolgoztuk fel közösen. Szembetűnő, hogy a magyar nyelven való olvasás, írás kihívást jelent az angolul egyébként ezen a téren könnyedén boldoguló gyermekek számára. Beszélgettünk arról, hogyan lehet az anyukánk iránti ragaszkodást, szeretetet kifejezni a hétköznapokban. A folytatásban megismerkedtünk Móra Ferenc Anyának című rövid versével, majd pedig kézműveskedtünk, apró ajándékot készítettünk az édesanyák számára.

A témát központba állító foglalkozást most ugyan az első, de bízom benne, hogy nem utolsó alkalommal tartottuk meg.