Hogyan főzzünk magyar ételt Chilében?

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
Thomázy Gabriellával beszélgettünk arról, hogyan lepi meg chilei kedvesét magyar ételekkel, és hogyan szerzi be a sokszor nem létező hozzávalókat. Valódi kihívásnak számít például egy tejfölös, töltött káposzta, vagy túrós palacsinta elkészítése.

Mindenki tudja, hogy nagyon könnyű úgy főzni, amikor minden hozzávaló megvan, vagy könnyen hozzá juthatuk bármelyik, közeli szupermarketben. Az igazi kihívás úgy jól főzni, hogy hiányoznak a legfontosabb alapanyagok. Természetesen semmi sem lehetetlen egy magyar leányzónak, aki örömet szeretne okozni chilei férjének, aki a magyar ételek lelkes híve. Az már Gabiék története: amikor férje először utazott Magyarországra, 3 hét alatt sikerült 13 kilót magára szednie. Na jó, nem volt szerencséje, épp a karácsonyt és a szilvesztert töltötte kis hazánkban. 

Gabi, melyik a kedvenc magyar ételetek és milyen kihívásokba ütközöl az elkészítésekor?

Talán a töltött káposzta elkészítése az egyik legnagyobb kihívás Chilében. Ez az étel igen népszerű Magyarországon. Egy igazi esküvő vagy karácsony nem lehet teljes egy nagy fazék rotyogó, töltött káposzta nélkül. A töltött káposzta nem más, mint sertéshússal, rizzsel töltött káposzta, hordós káposzta ágyon, felszolgáláskor egy kis tejföllel a tetején. Sajnos nagyon nehéz vagy lehetetlen beszerezni Chilében a főbb összetevőket.

Hogyan tudod megoldani azt, hogy Chilében sem tejföl, sem pedig savanyú káposzta nincs?

Igen, ez egyáltalán nem könnyű, ugyanis Chilében általában csak kelkáposztát lehet kapni, aminek ugye más az íze. Tejföl: eléggé más, mint a chilei ún. „savanyú krém”. Szerencsétlenségemre a chilei férjem már annyiszor evett töltött káposztát Magyarországon, hogy esélyem sincs arra, hogy „becsapjam” egy olyan étellel, ami „majdnem olyan”, mint az eredeti. Mit lehet tenni? Így a töltött káposztát kelkáposztából készítem. Elég sokáig kell főzni a leveleket, amire elillan az erős „kelkáposzta íz”. Tejfölként a helyi ún. savanyú krémet használom, összekeverve az itteni tejszínnel. Szerencsére eddig még a magyarok sem jöttek rá, hogy teljesen eltérő alapanyagokat használok.

Mit gondolnak a chileiek a töltött káposztáról? Milyen volt eddig a fogadtatása?

Őszintén szólva, először nem valami bizakodóak, ám az első kóstolás után mindenki imádja.