FINA Windsor 2016 – Egy magyar szurkoló szemszögéből

/ Fodor Kinga /
fodor.kinga képe
December 6. és 11. között állomáshelyemen, a kanadai Windsorban rendezték meg a rövidpályás úszó világbajnokságot, amelyen a Magyar Úszószövetség 15 sportolóval képviseltette magát. Bár én személy szerint sosem voltam nagy sportrajongó, azért van annak valami bája, ha az ember pontosan 7438 kilométerre Magyarországtól szurkolhat a honfitársainak. Vigyázat! Egy elfogult helyi beszámoló következik.
Szombaton piros-fehér-zöldbe borult az aréna egyik szektoraHosszú Katinka a világbajnokság legeredményesebb sportolójaként zárta az eseménytHat nap alatt hétszer csendült fel a magyar HimnuszÖsztöndíjas időszakom egyik legizgalmasabb hetén vagyok túl

November elején megkeresés érkezett a Kanadai Multikulturális Tanácstól a Windsori Magyar Kultúrközponthoz: a tanács egy „világméretű sportverseny megszervezéséhez“ kérte két, magyarnyelvű önkéntes jelentkezését a magyar háztól. Amikor megtudtam, hogy az egyik önkéntes én leszek, még nem is sejtettem, milyen nagyszabású esemény részese lehetek majd. Számomra csak az önkéntes képzésen derült ki, hogy Windsor decemberben a FINA rövidpályás úszóvilágbajnokság házigazdája lesz. Pont az úszásé, amelyben Magyarország mindig is kiemelkedően teljesített a világversenyeken. Az új információk birtokában, a magyar ház vezetőségével rögtön szervezni kezdtük a windsori magyar szurkolótábort és egy esetleges találkozót a magyar delegációval.  

A magyar úszók mindjárt a verseny első napján elkápráztattak minket: Hosszú Katinka jóvoltából egy arany, egy ezüst, Bernek Péter pedig egy bronzéremmel gazdagította a magyar csapatot. Miután ráéreztem a közös szurkolás ízére, már az sem tarthatott vissza esténként az arénától, hogy az önkéntes feladatok ellátása miatt minden nap 5 órakor keltem, hogy naphosszat különböző úszócsapatokat kísérgessek és igazítsak útba az aréna és a hotelek között. Fantasztikus élmény volt a helyszínen buzdítani a magyarokat és nagy öröm volt látni, hogy sokan kijöttek szurkolni a helyi magyarok közül is. A hangulat egyértelműen szombaton hágott a tetőfokára. Aznap legalább 100 magyar szurkoló borította piros-fehér-zöldbe az aréna egyik szektorát, mintegy demonstrálva: mit is jelent a „B-közép” fogalma. A szurkolótábornak nem kellett csalódnia: Hosszú Katinka jóvoltából ezen az estén is megszólalt a magyar Himnusz, Verrasztó Dávid miatt pedig egy bronzéremnek is örülhettünk. A versenyek végig jó hangulatban teltek: többször előfordult, hogy kanadai szukolók jöttek oda gratulálni nekünk a magyar úszók teljesítménye miatt. Azt hiszem minden magyar szukoló nevében írhatom, hogy ezekben a napokban fantasztikus érzés volt magyarnak lenni Windsorban!

A windsori világbajnokság sztárja egyértelműen Hosszú Katinka volt, aki hét arany- és két ezüstérmével nem csak a FINA – év legjobb úszónője díjat, hanem a világbajnokság legeredményesebb sportolónője díjat is bezsebelhette. Magyarország végül 7 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel a világbajnokság éremtáblájának 2. helyén végzett az USA mögött, ezzel megelőzve a házigazda Kanadát. Ami azt jelenti, hogy Katinka egyedül is annyi aranyérmet szerzett, mint az amerikai úszóválogatott együttvéve.

Végül pedig a sportolókkal való személyes találkozó sem maradhatott el: a verseny utolsó napján, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Hargitay András a válogatott négy tagjával együtt részt vett a windsori Magyar Kultúrközpont karácsonyi műsorral egybekötött ebédjén. Ők hozták magukkal azt a hírt is, hogy már várják az önkéntesek jelentkezést a 2017-es budapesti úszó világbajnokságra is… Mint írtam, nem vagyok nagy sportrajongó, de ilyen élmények után azt hiszem, muszáj lesz jelentkeznem!