Farsangi mulatság Párizsban

/ Győri Ágota /
gyori.agota képe
2019. február 17-ére esett a párizsi és környékbeli magyarság egyik leglátogatottabb, legsikeresebb programja: a farsangi mulatság.
FarsangFarsangFarsangFarsang

A farsangi bált – melyen a párizsi és környékbeli magyarok közül mintegy hatvanan vettek részt – évtizedek óta a Párizsi Magyar Katolikus Misszió szervezi. A remek hangulatról Eckert György zenész gondoskodott, akit Magyarországról hívott a Misszió a jeles alkalomra, illetőleg néhány szám erejéig közösségünk egyik fiatal szaxofonvirtuóza, Süveg András is megcsillogtatta tehetségét.

A hagyományos magyar muzsika mellett igyekeztünk minden részletében megidézni a magyar farsangi szokásokat; előkerültek a hetek óta gondosan kitervelt és rejtegetett jelmezek, emellett a magyar disznótoros és a hazai borok, illetőleg az elmaradhatatlan pálinkakülönlegességek adták meg az egész délutánig tartó tánchoz az energiát!

Hatalmas élmény volt látni azt, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki mennyire élvezte a közös éneklést, táncot – mindazt, ami emlékeztet "...magyarnak lenni: büszke gyönyörűség" (Sajó Sándor: Magyarnak lenni)!