Farsangi mulatság a Côte d’Azur-ön

/ Simon Alexandra /
simon.alexandra képe
Vasárnap délután tartotta a szinte már hagyományosnak tekinthető farsangi mulatságát az Arc Azur Franco-Hongrois. Meghatározó eseménye ez az egyesületnek, hiszen rendszerint sokan jönnek el ilyenkor egy önfeledt szórakozásra. Február 5-én így Valbonne-ba vártuk a vendégeket, hogy egy igazán hangulatos és meglepetésekkel teli időt tölthessünk el közösen.
Készülnek a farsangi fánkokTáncolnak a gyerekek"Pókember leszek"Sok-sok tombola

A rendezvényt megelőző hetekben már intenzíven készültünk a mulatságra, díszeket készítettem, zsákbamacskát csomagoltam, gyermekfoglalkozásokkal készültem, farsangi szokásokról rövid előadást készítettem, tombolákat vásároltam, és így tovább. Dolgos hét állt mögöttünk, mikor vasárnap megérkeztünk a helyszínre.

Már kora délután elkezdtük a terem díszítését és berendezését: az egyik sarkában a meghívott bűvész állította fel színpadát, mellette arcfestő asztalt rendezett be felesége. Volt kézműves részleg, ahol a kisebbek álarcot díszíthettek, illetve bohócot színezhettek, a nagyobbaknak már komolyabb, olvasást igénylő feladatok sorakoztak a színes asztalon. Ahogy közeledett a 4 óra, lassan minden asztal megtelt: sok-sok finomsággal, zsákbamacska zacskókkal, és a megnyerhető tombolákkal. Volt külön asztal, ami telis-tele volt ingyen elvihető („Vedd és vidd!”) mesekönyvekkel, zenei CD-kel, és mesefilmekkel. Belépéskor mindenki kapott fánkot és farsangi maszkot, hogy igazi farsangi hangulatba kerülhessen. A műsor elkezdéséig folyamatosan sorbaállás volt az arcfestőnél: mindenki a jelmezéhez illő mintákkal igyekezett még élethűbb Pókemberré vagy épp királylánnyá válni.

A programot Dabizs Mercédesz, az egyesület elnöke nyitotta meg, majd egy rövid betekintést nyerhettünk a magyarországi farsangi hagyományokba. A mini ismeretterjesztő előadásom után egy TOTÓ-t tölthetett ki mindenki; a helyes megfejtők között egy magyaros édességcsomagot sorsoltunk ki.

Amint visszaérkeztek a kitöltött lapok, már a bűvészre szegeződött figyelmünk, hiszen elindult az este egyik legizgalmasabb programja: a bűvész show. A gyerekek nagyon élvezték, rengeteg kacaj övezte ezt a mágikus egy órát. Egy kis frissítő után már a jelmezes felvonuláshoz sorakoztak a gyermekek, hogy mindenki megmutathassa maskaráját.

Míg a zsűri azon tanakodott, hogy ki legyen az este bálkirálya és bálkirálynője, táncverseny kerekedett színpadon. Egy kis önfeledt mozgás után kihirdettük a nyerteseket: a tűzokádó sárkány lett a bálkirály és az ördög pedig a bálkirálynő. Koronát és ajándékot kaptak a nyertesek, de a többiek is választhattak maguknak koronát illetve zsákbamacskát is. Itt még nem ért véget az este, hiszen végre előkerültek a lufik: a bűvész úr kezei alól sorra érkeztek a kisállatok, virágok és kardok.

Zárásul tombolát sorsoltunk, így megannyi ajándékkal térhettek haza vendégeink a tartalmas rendezvény után. Az este folyamán helyben, az egyesület vezetőségi tagjai által készített fánkokat is lehetett kóstolni. Mozgalmasan, jó hangulatban telt el ez a pár óra. Farsangi hagyományoknál maradva, annyira jól sikerült az esemény, hogy bár aznap borongós, esős időnk volt, másnap meseszép napsütéses reggelre ébredhettünk.