Elindult a magyar nyelvoktatás a midrandi Magyar Tanyán

/ Tetlák Örs /
tetlak.ors képe
Július harmadikától újra elindult a magyar nyelv oktatása Midrandban, a Dél-afrikai Magyar Szövetség központjában. A midrandi Magyar Tanya nemcsak az oktatás színhelye, de itt tartja a szövetség összejöveteleit, megemlékezéseit és a kertben található Afrika - tudomásunk szerint - egyetlen '56-os emlékműve.
'56-os emlékmű a midrandi Magyar Tanyán'56-os magyar menekültek érkezése Dél-AfrikábaA Magyar Tanya nagytermeEbéd Midrandben

Július harmadikától két hetente vasárnaponként találkozunk Mindrandben a Johannesburgból, Pretoriából és a két nagyváros környékéről érkező tanítványokkal a Magyar Tanyán. A legutóbbi alkalommal tizenhét felnőtt és négy gyerek vett részt az oktatáson. Két dél-afrikai magyar hölgy segítségével tudunk minden alkalommal külön foglalkozni a gyerekekkel, és szinte biztosan két csoportot fogunk kialakítani, hogy mindenki a saját tudásának megfelelően tudjon fejlődni. A csoport tagjainak döntő többsége magyar felmenőkkel, vagy magyar házastárssal rendelkezik, a legtöbben csak a legalapvetőbb kifejezéseket ismerik, vagy inkább csak értenek magyarul. Egyelőre nagy a lelkesedés, bízom benne, hogy a létszám folyamatosan emelkedni is fog.

A vasárnapi tanítást mindig közös ebéd követi, ilyenkor már olyanok is csatlakoznak, akik a nyelvórán nem vesznek részt, vagy csak családtagjukat kísérték el a Johannesburg agglomerációjához tartozó Midrandbe. A midrandi Magyar Tanya évtizedek óta a Dél-afrikai Magyar Szövetség székhelye, egy óriási területen található tágas épület. A kertben kis játszótér, egy kápolna, egy nyári konyha, a gondnoki lakás és természetesen az 1956-os emlékmű találhatók, a házban két nagyobb terem, színpad, könyvtár, konyha, raktárak és egy bár. A nagyobb teremben terítenek az összejöveteleken és megemlékezéseken, ilyenkor akár kétszáz fő is megjelenik egy-egy rendezvényen. A ház mögötti területen fogunk szeptemberben kispályás futball tornát szervezni, ehhez azonban némi tereprendezés szükséges lesz.

Hagyományosan havonta egy rendezvényt szervez a johannesburgi és pretoriai magyar közösség, legközelebb július 31-én találkozunk, amikor is gulyás-partyt tartunk az afrikai télben - minden bizonnyal 20 fok körüli, napos időben.