Az utolsó vonat Budapestre

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából Rakitai Réka manchesteri ösztöndíjassal együtt a Kőrösi Csoma Sándor Program képviselőiként, ketten is részt vehettünk egy különleges megemlékezésen a Stoke-on-Trent-i Filmművészeti Egyetemen, október 26-án, egy filmbemutatóval, vacsorával, zenei és énekes fellépőkkel, kiállítással egybekötött estén.
könyvzászlósszínpaddal

Az este középpontjában a Richard Pekár által írt The Last Train to Budapest című könyv és az abból készített rövidfilm állt, melyből hamarosan elkészülhet az első, angol nyelvű, egész estés mozifilm is. A könyv alapján létrejövő filmes produkció az 1956-os eseményekről ad majd egy bensőséges áttekintést.

A történet főhőse Richard édesapja, Nándor Pekár, aki 17 évesen, az 1956-os események következtében, nagy viszontagságok árán érkezett meg Stoke-ba, ahol letelepedett és családot alapított. A könyv 10 éves kutatómunka után készült el, ami alatt Richard igyekezett minden lehetséges és hiteles információt és emléket begyűjteni a történtekről. Az író és a készítők beszámolói után egy rövid előzetest meg is tekinthettünk a készülő filmből, majd a vendégeknek lehetőségük nyílt feltenni kérdéseiket a dokumentumfilmes Stephen Saunders-nek, aki a film megvalósulásában játszik jelentős szerepet.

  

Az este házigazdái, Lukács Szilárd és a staffordshire-i magyar közösség tagjai, zenei fellépőket is hívtak, így hallhattuk többek között népdalokat a korábbi Kőrösi ösztöndíjas, Csige Ildikó tolmácsolásában, különféle operarészeteket Silló Elizabettől és magyar komolyzenei alkotásokat zongorán megszólaltatva.

Az szervezők egy igazi, magyar ételekben, italokban gazdag vacsorával leptek meg minket, ahol a gulyás és a káposztás tészta mellett magyar borokat és süteményeket is megkóstolhattunk. Az előtérben zenei kíséret mellett falatozhattunk, beszélgethettünk, ismerhettük meg a környéken élő magyarokat fiataltól az idősebbekig. Az egyetem aulájában pedig Balog Tamás festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás erre az estére.

  

A gálaestén lehetőség nyílt beszélgetésekre, ahol az ott élők közül többen megfogalmazták igényüket a magyar közösségi életre, ünnepeink megtartására, az emlékezésre. A rendezvény nagyszerű lehetőséget adott a készülő film részleteit a nagyközönség elé tárni, ám ezáltal annak is teret nyitott, hogy 150 ember együtt gondoljon vissza a 60 évvel ezelőtti eseményekre. Emellett pedig egy sokszínű kulturális élményt hozott a közösség életébe, mely magyarságunk többféle aspektusát is képes volt megszólítani.

November végén Wales-be látogatnak a film készítői és Cardiffban lesz lehetősége a helyi közösségnek arra, hogy az 1956-os eseményekről és a magyarok szabadsághoz vezető útjáról többet is megtudjanak, a magyaroknak pedig egy találkozásra a régen itt élő, 1956-ról még emlékeket őrző idősebb generációval.