Az UHU egy bagoly?!

/ Tóth Luca Réka /
toth.luca.reka képe
Ez az írás nem egy bagolyról fog szólni, hanem a Stockholmi Hétvégi Magyar Gyerekfoglalkozásról, Magyar Iskoláról, közismert nevén az UHU-ról. Rövidítését az Ungersk Hemspråksundervisning elnevezésről kapta. Összejöveteleit gondos vezetők, lelkes foglalkozást tartók és kedves, vállalkozószellemű szülők, önkéntes alapon működtetik kéthetente szombaton.
Tóth Luca RékaTóth Luca RékaSándor IstvánSándor István

A találkozás nagyon jó alkalmat ad minden második héten arra, hogy mind szülők, mind gyerekek együtt lehessenek, magyarul beszéljenek, játszanak, énekeljenek, kézügyességüket fejlesszék a Magyar Ház falai között.
A találkozónak és foglalkozásoknak egységes rendje van, délelőtt 10 órától kezdődik 3 korosztályra bontva, csoportos foglalkozások. Ezt követi a tízórai és kávészünet fél órában, majd tovább folytatódik a kreatív foglalkozás a korosztályoknak megfelelően, melyek a következőképpen oszlanak el: 0-5 éves korig, 6-9 éves korig és 10-16 éves korig. Ez azért hasznos, mert minden egyes korcsoportot külön-külön lehet foglalkoztatni korának, érdeklődési körének megfelelően.

Ének, tánc, játék, írás, olvasás, honismeret, kézművesség, színi előadás, barátkozás... az UHU száz módon próbálja megragadni a gyerekeket - csecsemőtől tinédzserig. Az évek során nagy baráti társasággá verődtünk, közös ebéddel tesszük egyszerűbbé és kellemesebbé az együttlétet.- írják magukról. Évente kétszer szerveznek tábort, télen és nyáron, ahol gyerekek és szülők egyaránt részt vesznek.

Első találkozásunk az UHU-val és csoportjaival szeptember 17-én, egy szép "svéd-őszi" napon volt. Itt megismerkedtünk a közösség egy részével, szülőkkel, gyerekekkel. Előzetes beszélgetés és egyeztetést követően máris egy interaktív népzenei-néptáncos foglalkozást tartottunk a 6-9 éveseknek, sok ritmusfejlesztés, mondókázás, vonóshangszerek bemutatásával, vers- és népdalok tanulásával. Az egyszerű komplex zenei- és anyanyelvi játékokat könnyedén, játékosan fogadták. Az aznapi témánk a ritmusfejlesztő ismerkedés mellett az ősz és annak is egyik ismert madara, a cinegemadár volt. Az előző órán tanult versből - Móra Ferenc: A cinege cipője - ismételtünk, kiragadtunk részeket, és ehhez kapcsolódóan hangszerkíséret mellett a cinegemadárról szóló népdalt is megtanítottuk és együtt énekeltük (Cinege, cinege aranyos pintyőke...). Majd egy csöndesebb fél óra következett, ahol mindenki elmélyülhetett kreatív tehetségében, és lerajzolhatta a kék- és szén cinegét a maga szemszögéből. Az első találkozásunk egy közös ebéddel zárult. Két hét múlva ismét folytatódik az UHU, és a cinegemadár repülése a népdalokon, népzenén és néptáncon keresztül.