Az életmentés útján

/ Rakitai Réka /
rakitai.reka képe
Elsősegély-tanfolyamon vett részt a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskola csapata. Az angol nyelvű képzés ahhoz volt szükséges, hogy tájékozottabbak és rutinosabbak legyenek az effajta váratlan helyzetekben is az iskolában tanító pedagógusok, szakemberek.
Csoportkép

A jó hangulatú, gyakorlatközpontú, egész napos program keretében foglalkoztunk az elsősegélynyújtás alapjaival, a segélynyújtó hatásköreivel, az elsősegély-felszereléssel, az eszközök használatával és a balesetvédelemmel is. Az elméleti ismeretek memorizálására mozaikszavakat tanultunk meg a későbbi könnyebb felelevenítés érdekében. Külön élvezetes és tanulságos volt, hogy oktatónk, Saied Patel folyamatosan lehetőséget biztosított, hogy mi jöjjünk rá egy-egy probléma megoldására. A tanfolyamon többek között megismerkedhettünk a legfontosabb gyermekbetegségek és -sérülések tüneteivel, illetve azok eseti kezelésével. Számos szimulációs gyakorlatnak köszönhetően elsajátíthattuk és/vagy feleleveníthettük az újraélesztés, valamint stabil oldalfekvés technikáját. Megtanultuk, hogyan szüntethetjük meg félrenyelés esetén a légúti akadályt, valamint néhány karsérülés ellátására szolgáló kötésfajtát is kipróbálhattunk társainkon. 

A tréning végeztével számot is adhattunk frissen szerzett tudásunkról egy vizsgateszt kitöltésével. A csapat minden tagja sikeresen vette ezt az akadályt is, így büszkén álltunk össze egy záró csoportképre a nap végével, mindannyian egyetértve azzal, hogy igen hasznos tudásnak lettünk birtokában, amelyet a jövőben – reményeink szerint csupán ritkán, de – magabiztosan tudunk alkalmazni.