Anyák napi műsor, májusi ifjúsági programok Windsorban

A tanév vége fele közeledve

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
Windsor városában töltött májusi, egyben utolsó ösztöndíjas hónapom sok színvonalas magyar programmal és a búcsúzkodás jegyében telt. A Windsor-i Magyar Iskolában az anyák napjára versekkel, az iskolai órákon túl a legkisebbekkel előadással készültünk.
Kisbojtár Énekegyüttes fellépése az ontáriói WindsorbanKisharang Néptáncsoport _ Windsori_ OntarioElőadás: Windsori Magyar Iskola diákjaiTavasztündér_ Windsori Magyar Iskolások előadása

 A helyi gyermekek oly szerencsések, hogy a hónapban két napon is megtehetik, hogy anyák napját ünnepelnek. Május 6-án ellátogatott a Kisbojtár Énekegyüttes és Gulyás Ferenc zenész a Magyar Kultúrközpont Mindszenty Halljába, hogy bemutató koncertet tartsanak „A karádi faluvégén” című második lemezükről. A színvonalas és élménydús előadás során megismerkedhettünk az együttes tagjaival, énekükkel és a különleges népi hangszerekkel. 

Tartottunk egy kézműves délutánt is, ahol a gyermekek hagyományos magyar mintákat használva alkottak anyák napi ajándékokat, ekkor szívesen láttunk mindenkit. A délután során olyan gyermekek is ellátogattak szüleikkel, akik még fiatalok ahhoz, hogy iskolába járjanak, de itt szívesen töltötték együtt a magyar társaikkal a kreatív délutánt.

A következő vasárnapon a windsori fiatalság mutatta meg tehetségét az Anyák napi műsor alkalmával, ahol kicsik és nagyok egyaránt felléptek. Magyar versekkel, énekkel és tánccal készültek, a Kisharang Néptáncegyüttes a moldvai, rábaközi legényes, három ugrós és palóc vidéki táncát adta elő az édesanyák tiszteletére. A Mindszenty Kultúrközpont körasztalai megteltek a magyarsággal, hogy az előadást követően a magyarok közösen fogyaszthassák el ünnepi vasárnapi ebédjüket, kiemelkedő létszámmal, mintegy 160 fős nézőközönséggel. 

Továbbá szeretném itt is megemlíteni, hogy kiemelkedő eredményt értek el a windsori fiatalok a 2018- as MegaVersen való szereplésükkel és megköszönni, hogy a felkészüléssel, szerepléssel és versválasztásukkal is hozzájárultak a kiemelkedő eredményhez. A felvételek és gyakorlás közben is nagyon jól éreztük magunkat, még ha ez sokszor több délutánt is igénybe vett.

Ezúton szeretném megköszönni a helyi közösségépítőknek, családoknak, a fiatalságnak, hogy közreműködtek abban, hogy teljes legyen ösztöndíjasként töltött időszakom, valamint, hogy megismerhettem a helyi magyarságot. A helyi események és lelkesedés példamutatást nyújt.