„Zoom Maci”

Avagy esti mese Zoom-on

/ Németh Virág /
nemeth.virag2024 képe
Idén márciusban, immár több mint három hónapja vette kezdetét a „Zoom Maci” nevezetű mesés program a Sydneyben élő magyar családok számára.
Zoom Maci legelső plakátjaZoom Maci képösszeállításTücsökzene plakátjaTücsökzene pillanatkép

A mindenki által szeretett és jól ismert TV Maci, illetve a már tavaly óta meglévő heti egyszeri meseolvasás adott számomra ötletet a „Zoom Maci” létrejöttéhez, hogy szerda esténként Zoom meeting keretei között minden Sydneyben lakó magyar család közösen hallgathasson meg magyar meséket, népmeséket.

A 18:30-kor kezdődő „Zoom Maci” az eredeti TV Maci zenéjével kezdődik, bár nem a szokásos fagott, hanem élő fuvola szólaltatja meg az ikonikus dallamot, majd ezután elkezdődik az esti mese. A mesét hol képek, hol pedig bábjáték színesíti, valamint ezek segítik a magyarul kevésbé értő gyermekek számára érthetőbbé és élvezetesebbé tenni a történetet.

A mese befejeztével ismét megszólal a fuvola, de ekkor már a magyar népmesék zenéjével búcsúzik a gyerekektől. Miután elhalkult a zene, a gyerekek, a szülők segítségével játékos feladatokat oldanak meg, majd a Zoom vége előtt “házi feladatot” is kapnak, ami nem más, mint pár szó az aznap esti meséből. Ezeket a szavakat kell a következő hét mese estjére megtanulni és gyakorolni a gyerekeknek. 

A Zoom Maci elsősorban a Sydneyben élő külhoni magyar családok számára jött létre, a gyermekek szórakoztatására és tudat alatti tanítására, anyanyelvünk megőrzése, szókincsük gyarapítása és a magyar közösség ápolása érdekében. Az elmúlt három hónapban azonban nagy örömmel töltött el, hogy nem csak a Sydneyben élő közösséghez jutott el a Zoom Maci híre, hanem más ausztráliai városból is csatlakoztak családok a programhoz. Remélem idővel minél többen és több helyről leszünk, várok mindenkit sok szeretettel!

Párhuzamosan a Zoom Macival elindult egy másik program is, a Tücsökzene, amely hasonlóan a kisgyermekes magyar családoknak szól. A Tücsökzenén a szülők és a gyerekek együtt vesznek részt. A főként zenés foglalkozáson a magyar népdalokkal és mondókákkal játékosan ismerkedhetnek meg a picik. Természetesen a zenehallgatás és az élő zene sem maradhat el, minden alkalommal felcsendül a már korábban is említett fuvola. A helyszín adottságai miatt – Royal Botanic Garden Sydney – a foglalkozás sétával zárul, így lehetőség adódik kicsit ismerkedni a környezettel, s egymással.