A Virtuózok meghódították Kanadát

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Három állomásos turnéjukon óriási sikert aratott a Virtuózok Kamarazenekar. Montrealban, Ottawában és Torontóban is vastaps jelezte: a klasszikus zene még mindig hódít! A Kanadai Magyar Nagykövetség, a torontói Főkonzulátus és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával először koncertezhetett a tízfős zenekar Európán kívül.
Ódor Bálint nagykövet gratulál a montreali koncert végénKoncert MontrealbanA Virtuózok látogatása az Ottawai NagykövetségenA Virtuózok előadása Torontóban

A Virtuózok egyedülálló televíziós tehetségkutató showműsor, ahol a hasonló formátumokkal szemben komolyzenészek mutathatják meg tudásukat. A hiánypótló produkció 2014-ben, a Magyar Televízióban indult, eddig négy évadot mutattak be. A műsor célja a tehetségkutatás mellett az is, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a komolyzenét a nézőkkel. 

A Virtuózok Kamaraegyüttes 2019 februárjában alakult meg, tagjai a műsorban részt vett tehetséges fiatalok. Az együttes célja, hogy a közös alkotásra, a klasszikus zene szeretetére hívják fel a figyelmet. A zenekar Bachtól Kodályig, Brahmstól Leonard Bernsteinig sokszínű repertoárt ad elő. Mivel a darabok nagy része nem a zenekarban is szereplő 3 hegedű, brácsa, két fuvola, zongora, cselló, nagybőgő és klarinétra van írva, ezért minden darab egyedi átírásban kerül előadásra, ami Szűts Apor művészeti vezető munkáját dicséri. A kamarazenekart turnéján elkísérte Dr. Batta András is, aki a Virtuózok zsűritagjaként jól ismeri az ifjú tehetségeket. 

Montrealban az Oscar Peterson Music Hallban megtelt a nézőtér, és bár magyar zenészek programja volt, sok klasszikus zenekedvelő kanadai is jegyet váltott az eseményre. A koncerthelyszín előterében pedig a nagykövetség állított kiállítást a Magyar Világörökségekről. Kanada fővárosában, Ottawában is telt ház fogadta a zenészeket, az ottawai Magyar Ház kitehette a telt ház táblát. Másnap az ottawai Városházán flash-mobot is tartottak és Ódor Bálint nagykövet is fogadta a magyar klasszikus zene ifjú követeit is.

A turné utolsó állomására Torontóban került sor, itt a nagysikerű turnézáró koncert mellett élő rádiókoncertet is adott az együttes. A New Classical FM műsorában Bill Anderson műsorvezető brilliáns magyar tehetségekként konferálta fel az együttes tagjait. 

A rádióműsorban Dr. Batta András kiemelte, Magyarországon nagyon jó a zenei oktatás és a hozzá kapcsolódó intézmények felépítése. A magyar klasszikus zenészek világhíre pedig közismert tény, és a Virtuózok Kamarazenekar első tengerentúli turnéja is nagy sikerrel zárult, bízhatunk benne, hogy egy világsiker kapujában álló csapat első, de nem utolsó turnéját láthatták az érdeklődők.