Vancouver: Emlékezés a világosi fegyverletételre

/ Horváth Balázs /
balazs.horvath képe
Teltházas megemlékezésre került sor a kanadai közösségi házban, ahol a 170. évfordulóra való tekintettel elsősorban az 1849-es történések voltak középpontban.
Fotó: Lelkes IlonkaFotó: Lelkes IlonkaFotó: Lelkes IlonkaFotó: Lelkes Ilonka

Vancouver, British Columbia, Kanada, 2019. március 10., vasárnap.

Tekintettel arra, hogy az idei évben március 15. hétköznapra esett, a vancouveri szervezők a Magyar Ház hivatalos ünnepségét március 10-én tartották annak érdekében, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta a Kingsway és Fraser utak kereszteződésén álló kulturális központban.

Kevesebb szó esik arról, mi is történt a forradalom után, hiszen március 15. még csak a kezdete volt az eseményeknek. A forradalom később szabadságharcba csapott át, amelynek szintén megvoltak a maga hősei, hőstettei. Az 1849-es év évfordulója kapcsán ezekről szeretnék először megemlékezni – kezdte ünnepi beszédét Szamosközi Tünde, az előadás rendezője, majd hozzátette: Ekkor is születtek ugyanis hősök, akiknek neve egybeforrt a szabadságharccal és ekkor is történtek olyan események, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Az erdélyi hadjárat, a dicsőséges tavaszi hadjárat sok olyan hőst adott nekünk, akiknek tettei tovább élnek történelmünkben, népdalainkban, meséinkben, nemzeti emlékezetünkben.

Az idei műsor középpontjában elsősorban Bem apó, Klapka György, Gábor Áron, Damjanich János, valamint az aradi vértanúk álltak, akiknek történeteit az utóbbi években újraalakult cserkész csapat adta elő kiegészülve a Vancouveri Magyar Társulat színészeivel (Párkányi János, Párdányi Miklós). Az előadást a Forrás tánccsoport nyitotta, majd egy történelmi játékot láthatnak a nézők, ahol a cserkészet Damjanich seregét, a vörös sipkásokat alakította, akik a távolról parancsot hozó követek történeteit hallgatják a tábortűz mellett. A nap során fellépett továbbá Demeter Emma Ady Endre Október 6., illetve Pór Gabriella Kányádi Sándor Nyergestető című versével, továbbá Ollé Attila, ifj. Zathureczky Péter és Horváth Balázs a Kormorán zenekar Nemzeti Dal feldolgozásával.

Fotó: Lelkes Ilonka