Ünnepi istentisztelet Brémában az Ovi-Suli részvételével

„Menjünk el mind Betlehemig………” Brémában is!

/ Adamekné Németh Zsófia /
adamekne.nemeth.zsófia képe
A brémai magyar református gyülekezet karácsonyi istentiszteletére december 15. délutánján került sor, több, mint nyolcvan résztvevővel. A közös ünneplésben részt vállalt a Brémai Magyar Ovi-Suli is. A göttingeni, braunschweigi, hannoveri és hildesheimi karácsonyi istentiszteletek után itt zárult a lelkipásztor által szervezett betlehemes játékok sora.
brémai ovi-sulinapkeleti bölcsekbrémai gyülekezet

A szereplésre vállalkozó ovi-sulis gyermekek szép jelmezekbe bújva, ismert, szívmelengető magyar karácsonyi versekkel és énekekkel készültek, amiért köszöntet illeti vezetőjüket és mindazokat, akik segítették a szövegek betanítását! Ezt követően elhangzott Ady Endre: Karácsony című verse, majd a gyülekezet tagjai játszottak el egy betlehemes játékot, szintén szerepüknek megfelelő jelmezt öltve magukra, részesévé válva az egykori születéstörténetnek. Sok ének is elhangzott: gyülekezeti énekek, kortárs egyházi énekek gitárkísérettel, illetve a jól ismert Csendes éj, több szólamban.

Az istentisztelet igehirdetéssel és úrvacsorával folytatódott, mialatt a kisebb gyermekek és az ifjúság, koruk szerint két csoportban, külön foglalkozásokon vettek részt. Az istentiszteletet szeretetvendégség követte, ami lehetőséget nyújtott a kötetlen együttlétre és beszélgetésre. A sok-sok finom szendviccsel, házi süteménnyel, diós és mákos kaláccsal terített asztalok mellett került sor a jelen lévő gyermekek megajándékozására, majd az egybegyűltek megköszönték az Ovi-Suli vezetőjének kitartó munkáját, és lelkipásztoruk egész éves szolgálatát.

Észak-Németország magyar református gyülekezeteiben összesen 77 gyülekezeti tag vállalt olvasással, hosszabb-rövidebb szövegmondással járó szerepet. 2/3 részben felnőttek, 1/3 részben gyerekek váltak néhány percre pásztorokká, angyalokká, bölcsekké, megjelenítették Máriát, Józsefet, Heródest, a főpapot, Simeont és Annát is. KCsP egyházi ösztöndíjasként mi is részt vettünk a betlehemes játékokban, illetve a karácsonyi szolgálatokban gyermekeinkkel együtt. A hannoveri istentiszteleten velünk szolgált a második évét ott töltő KCsP ösztöndíjas kollégánk, sőt a tavalyi ösztöndíjas teológa is több gyülekezet karácsonyi istentiszteletén vállalt különböző szolgálatokat.

Az említett magyar református gyülekezetek ünnepi istentiszteleti rendjétől eltérően, Hamburgban az ottani Magyar Iskola diákjai készültek egy tradicionális betlehemes műsorral, amiről külön tudósítunk.